Studenten willen niet lenen

Studenten in het hoger onderwijs willen liever geld verdienen met een bijbaan dan geld lenen om hun studiebeurs aan te vullen. Tweederde van de studenten is niet van plan een lening af te sluiten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW. Het onderzoek zou vanavond door staatssecretaris Rutte (Onderwijs, VVD) worden gepresenteerd. De uitkomst staat haaks op het streven van Rutte naar ruimer leengedrag van studenten. Hij wil dat studenten meer tijd besteden aan hun studie en minder aan bijbaantjes. Daarom moeten ze een lening beschouwen als een investering in hun eigen toekomst. Als ze eenmaal een goede baan hebben, kunnen ze de schuld makkelijk terugbetalen, meent Rutte.

Studenten denken daar anders over, blijkt uit het panelonderzoek. Ruim vijfduizend studenten beantwoordden dertig vragen die ze per e-mail kregen toegestuurd. Bij de keuze tussen de twee opties “lenen is beter dan werken' of “werken is beter dan lenen' koos 90 procent van de studenten zonder leenervaring en 82 procent van de studenten mét leenervaring voor de tweede optie. Een meerderheid (55 procent) beschouwt een lening als een noodzakelijk kwaad, niet als investering in de toekomst. Dat ze met een lening meer tijd aan hun studie kunnen besteden, wordt nauwelijks als voordeel gezien.

De landelijke studentenorganisaties LSVb en ISO zijn tegen meer lenen. ISO-voorzitter Evelien van Roemburg: “Het is veel beter om te werken dan om je hand op te houden.“ De basisbeurs voor uitwonende studenten is dit jaar 248,48 euro per maand, voor thuiswonenden 89,24 euro. Lenen bij de IB Groep kan tegen een rente van 2,74 procent. Afbetalen mag over een periode van vijftien jaar.

    • Mark Duursma