Sri Lanka “praat' in Zwitserland

De Sri Lankese regering en de Tamil Tijgers zijn vandaag overeengekomen vredesbesprekingen te houden in Zwitserland, waarschijnlijk in februari. Dat is het resultaat van bemiddeling door een Noorse monitormissie onder leiding van de diplomaat Eric Solheim.

De locatie voor besprekingen die een eind moeten maken aan het opgelaaide geweld op het eiland, was tot op heden het belangrijkste breekpunt in de onderhandelingen. De Tijgers, die al twintig jaar strijden voor een autonome regio in het noorden en oosten van het land, wilden alleen met de regering praten in Oslo. Met Solheims bemiddeling kwam in 2002 een staakt-het-vuren tot stand, dat veelvuldig geschonden is. Tot op heden was de regering tegen gesprekken in Oslo. De Tijgers beschouwden dat als een poging om de Europese Unie te overreden de Tijgers als terroristische organisatie te bestempelen. De partijen zijn nu akkoord met Genève als alternatief, zei Solheim vanmiddag na zijn ontmoeting met de leiders van de Tijgers.

Aansluitend maakte een onderhandelaar van de Tijgers bekend dat zij het geweld tegen overheidstroepen zullen staken. Sinds president Rajapakse, bekend als “hardliner' in november aan de macht kwam zijn bij het geweld ruim 160 doden gevallen, meest militairen. De Tijgers ontkenden tot op heden alle verantwoordelijkheid. Vandaag erkende de onderhandelaar dat er “enige [...] militaire actie“ is geweest. Vanmorgen nog raakte een agent gewond door een granaat in de noordelijke plaats Vavuniya.