Sodom?

Het kost vaak moeite mensen van buiten Amsterdam ervan te overtuigen dat die stad niet louter het Sodom van deze tijd is. Een bekende vraag luidt: “Voel je je daar vooral 's avonds wel veilig?“

Ik kom dan met mijn standaardreactie dat ik me tot dusver in de grote steden van Nederland maar één keer bedreigd heb gevoeld. Dat was niet in Amsterdam, maar op klaarlichte dag in het centrum van Den Haag, toen ik een iets te langdurige blik in een auto met zware jongens wierp. Daar waren ze niet van gediend en ze lieten dat onverholen blijken. Voor de rest is mij nooit iets overkomen, ook niet bij nacht en ontij in Amsterdam. Dit is de goden verzoeken - volgende week lig ik vermoedelijk met twee door Poolse junks gebroken benen in het AMC - maar je moet wat overhebben voor je beroep.

Die Poolse junks verzin ik niet zomaar. Op een zogeheten “Wijkveiligheidsavond' van het stadsdeel Amsterdam-Centrum vertelde een politieman gisteren dat deze junks de nieuwe plaag vormen voor het centrum. “Op internet lezen ze in Polen: ga naar Amsterdam, daar kun je gratis in een kraakpand wonen.“

De bijeenkomst van het stadsdeel vond plaats in het Bethaniënklooster, een mooi, oud gebouwtje in de Barndesteeg, op minder dan een steenworp van de Wallen. Een berucht gebied dus, met veel criminaliteit en de daarbij behorende overlast voor de bewoners. Op deze avond waren de bewoners van harte welkom om met de verantwoordelijke politiemensen en ambtenaren te praten. Er was gratis koffie, een borreltje na, en veel voorlichtingsmateriaal. Anne Lize van der Stoel, voorzitter van het stadsdeel Centrum, zag er persoonlijk op toe dat iedereen zijn zegje kon doen.

Alle voorwaarden voor een perfecte avond leken vervuld, behalve deze: de opkomst van voldoende burgers. Slechts enkelen hadden de scherpe kou getrotseerd, zodat de avond een beschaafd onderonsje werd voor politie en ambtenarij. “Jammer dat er zo weinig mensen gekomen zijn“, zei een politiechef, en hij leek het te menen.

Het hád ook iets sneus voor al die overheidsdienaren, die in hun beste pak casu quo uniform waren komen opdraven. Wij, burgers, klagen graag over ze, maar als we de gelegenheid krijgen ons zegje te doen, laten we het op zulke avonden maar al te vaak afweten. Die veelbesproken kloof tussen burger en overheid - die overigens van alle tijden en alle landen is - ligt heus niet alléén aan de overheid. De burger komt alleen zijn hol uit als hij veel te klagen heeft, ja, ik spreek nu ook voor mezelf.

Er zijn hectischer inspraakavonden geweest in het Bethaniënklooster, liet ik me vertellen. Met schuimbekkende bewoners die de overlast in de buurt zat waren. Overlast is er nog steeds, vooral door de drugsscene, maar enkele wél aanwezige bewoners vertelden me dat ze meer last hebben van de dealers en de brallende, bezopen toeristen dan van de junks. Het is slechter geweest op en rond de Wallen, zei iemand, en de politie doet wat ze kan.

Misschien denken de thuisblijvers er anders over, maar als dat zo is, waren ze wel gekomen, dacht ik, terwijl ik terugwandelde via de Oudezijds Voorburgwal, het gebied waar de meeste roofovervallen van Amsterdam plaatsvinden. Zelfs geen Poolse junk te bekennen.

    • Frits Abrahams