Ren alsof je leven er vanaf hangt

sportklein_1.jpgJanuari is de maand van de goede voornemens. Dus wat denken we ervan: toch maar weer naar de sportschool?

Natuurlijk, je kunt ook het park in. Je moet dan wel tegen de wijzers van de klok inlopen. Je zou nog eens botsen. Kijk hier vanuit je luie stoel naar een filmpje van joggers.

Het gebrek aan groen in de rest van de stad wordt in New York gecompenseerd door sportscholen. Loop ik mijn huis uit, een blok naar links: drie sportscholen. (Een blok is ongeveer vier minuten lopen.) Naar rechts: nog eens twee. En recht tegenover mijn huis is er ook nog een. De kosten zijn New Yorks (1.700 dollar per jaar). De openingstijden zijn dat ook. Op maandag tot en met vrijdag staan de eerste sporters om 5:30 uur voor de deur. De gym sluit middernacht.

Met een oorlog in volle gang, is het leger hét thema van sportscholen en ‘professional trainers’. Op Park Avenue zag ik een aanplakbiljet aan een lantaarnpaal:

sportgroot.jpg„Get in shape with NYC’s toughest trainer. I am a former U.S. Army Special Weapons and Operations Soldier.”

En dan een telefoonnummer. Ray belde meteen terug. Voor 130 dollar per uur laat hij je voelen hoe goed je conditie zou zijn - als je nou maar in dienst was geweest. Of kijk eens naar Pure Power Boot Camp (tot mijn schrik ook al om de hoek), waar Fort Knox is nagebouwd en waar je Irak-veteranen je gek laat schreeuwen.

David Barton, de oprichter van de sportschool met de slogan Look Better Naked tegenover mijn appartement zei laatst in een themanummer van uitgaansgids Time Out: „Waarom mensen sporten? Ze gaan naar de sportschool om hun lichaam te veranderen, dat willen ze. Ze proberen echt niet langer te leven. Dat is mooi meegenomen, maar mensen zijn niet bezig met dit soort lange-termijndoelen. We zijn bezig wat we morgen kunnen bereiken.”

    • Freek Staps