Pathé Amsterdam: bioscoopverbod zorgt voor rust

ROTTERDAM, 25 jan. - Bioscoopverboden blijken een goed middel om de rust in de Amsterdamse bioscopen te bewaren. Een woordvoerder van de bioscoopketen in de hoofdstad spreekt van minder incidenten in de filmzalen sinds het verbod twee jaar geleden is ingevoerd. Het aantal verboden daalde van 52 in 2004 tot 34 in 2005 en zijn voornamelijk uitgedeeld aan kleine groepjes herrieschoppers. Het verbod werd met instemming van politie, justitie en gemeente ingesteld naar aanleiding van relletjes in de Pathé-bioscoop De Munt in 2003. Een groep van tachtig uitgelaten Marokkaanse jongeren veroorzaakte destijds tijdens het islamitisch offerfeest zoveel overlast dat de politie ze uit de zaal moest verwijderen. Sindsdien zijn er zaalwachten ingesteld, die tijdens de gehele film toezicht houden, en in-en uitlopende controleurs al naar gelang de locatie of het verwachte publiek. Ook is de beveiliging verscherpt.

Een bioscoopbezoeker die tijdens de film belt, te hard praat, met dingen gooit of op een andere manier de rust verstoort, wordt eerst gewaarschuwd. Helpt dat niet, dan wordt hij of zij uit de zaal verwijderd en noteert de bioscoop, eventueel met hulp van de politie, zijn of haar gegevens en volgt een bioscoopverbod. Komt dezelfde persoon toch nog een keer terug dan is er officieel sprake van huisvredebreuk. Dat is overigens nog niet gebeurd. Ook de film stilzetten, wat een schadevergoeding tot gevolg heeft, is nog niet nodig geweest. Pathé hanteert het bioscoopverbod alleen nog in Amsterdam.