Oosterhuis grapt, maar bijt niet

Martijn Oosterhuis is een kakker, zegt hij zelf - en dat betekent dat hij zich nooit het vocabulaire van een gangstarapper kan aanmeten. Als zoon van een Amstelveense tandarts zou hij nooit hip kunnen klinken. “Je hebt ook geen golf-hooligans“, stelt hij vast. En trouwens: “De kakkers hebben ook bitches, alleen die heten au pair.“ De vergelijking geeft hem wel een mooie opening voor zijn tweede theaterprogramma.

Van huis uit is het vervolg op Echt, waarmee Oosterhuis drie jaar geleden debuteerde. Opnieuw toont hij zich een stand-up comedian, die met een microfoon in de hand behendig van het ene onderwerp naar het andere manoeuvreert. In zijn eerste solo was hij op zijn best als hij leedvermaak schiep over zichzelf. Ook nu ontleent hij veel materiaal aan wat hij zelf heeft gezien en meegemaakt, en daarmee mikt hij - met succes - op de herkenbaarheid van huiselijke herinneringen. Het resultaat is een voorstelling vol vertier.

Daar staat tegenover dat Oosterhuis' komisch bedoelde commentaar lang niet altijd even verrassend is. Veel verder dan een uitroep van verbazing gaat het vaak niet. Het blijft aan de oppervlakkige kant. Oosterhuis is een geoefend komediant, maar af en toe even doorbijten ligt blijkbaar niet in zijn aard. Terwijl iets meer scherpte zijn optreden des te beter zou maken.

Voorstelling: Van huis uit, door Martijn Oosterhuis. Regie: Bob Maclaren. Gezien: 24/1 in De Griffioen, Amstelveen. Tournee t/m 31/5. Inl. 015-2159415, www.mojotheater.nl

    • Henk van Gelder