Nieuwe nieuwe emir relatieve liberaal

Koeweit heeft een nieuwe nieuwe emir. Sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah is gisteren door het Koeweitse kabinet benoemd als opvolger van sjeik Saad al-Abdullah al-Sabah die vorige week zondag de overleden emir sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah (77) opvolgde. Maar sjeik Saad (75), die als kroonprins automatisch sjeik Jaber was opgevolgd, is al jarenlang ernstig ziek, en er gingen al meteen stemmen op in zijn plaats sjeik Sabah te benoemen. Die neemt al jaren als premier de zaken waar in het olierijke emiraat.

Sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah nieuwe emir van Koeweit Foto AFP (FILES) -- An undated file picture shows Kuwaiti Prime Minister Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah in Kuwait City. The Kuwaiti government named 24 January 2006 Sheikh Sabah as the oil-rich state's new emir, Justice Minister Ahmad Baqer told AFP after an emergency cabinet meeting. Earlier in the day, Kuwait's parliament voted ailing Emir Sheikh Saad al-Abdullah al-Sabah out of office after barely a week in power, concluding one of the gravest crises in the oil-rich state's history. AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT AFP

Het probleem was dat eigenlijk de andere tak van de Sabah-dynastie aan de beurt was, in de persoon van sjeik Saad, wat leidde tot enig verzet uit diens kamp. Uiteindelijk verklaarde het kabinet sjeik Saad zondag onmachtig te besturen, waarna het parlement hem gisteren in overeenstemming met de opvolgingswet met algemene stemmen weer afzette. In de tussentijd legde de tegenpartij zich bij de feiten neer. De benoeming van sjeik Sabah moet nog door het parlement worden bekrachtigd, maar daar geniet hij naar verluidt brede steun. Daarmee is dan een korte crisis langs constitutionele weg bezworen.

Sjeik Sabah, halfbroer van de overleden emir en zoon van emir Ahmed I die van 1921 tot 1950 regeerde, is zelf ook al 77 jaar oud en heeft een pacemaker, maar overigens zou hij in goede gezondheid verkeren. Hij startte zijn politieke loopbaan in 1962 als minister van Informatie. Een jaar later werd hij benoemd als minister van Buitenlandse Zaken, wat hij tot juli 2003 bleef toen hij premier werd. In 1999 herstelde hij de relaties met Arabische staten die in 1990-“91 Irak hadden gesteund tijdens de Iraakse bezetting van Koeweit. Hij onderhoudt nauwe banden met de Verenigde Staten. In tegenstelling tot de meeste andere Arabische landen werkte Koeweit mee aan de Amerikaans-Britse invasie van Irak in 2003.

In de plaatselijke context is sjeik Sabah een liberaal. Hoewel de overleden emir bijvoorbeeld vrouwenkiesrecht aan de orde heeft gesteld, was het Sabah als premier die vorig jaar het verzet van conservatieven en fundamentalisten trotseerde en deze hervorming doorvoerde. Maar hij heeft ook duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is over te gaan tot legalisering van politieke partijen. Het parlement, dat een relatief sterke positie inneemt, wordt bevolkt door individueel gekozen politici die wel duidelijk herkenbare stromingen vertegenwoordigen.