Moeders niet bij uitstek aangewezen verzorgers

Hoera voor het artikel van Heleen Mees. Eindelijk iemand die de problematiek (ook) in een breder perspectief plaatst in plaats van te blijven steken in `oplossingen` die alleen maar gericht zijn op het combineren van werk en zorgtaken door de vrouw. Het lijkt alsof in alle discussies over arbeidsparticipatie van vrouwen wordt vergeten dat bij de meeste vrouwen met kinderen ook een man hoort. De mogelijkheid dat mannen ook de volledige of gedeeltelijke verantwoordelijkheid voor kinderen kunnen dragen, ontbreekt als argument in vrijwel alle discussies over dit onderwerp. Ook maatregelen ter bevordering van arbeidsparticipatie van vrouwen lijken categorisch aan deze mogelijkheid voorbij te gaan. Om te komen tot een hogere en hoogwaardiger arbeidsparticipatie van vrouwen, moeten enkele inzichten drastisch veranderen. Dat moeders bij uitstek en alleen aangewezen zouden zijn om kinderen te verzorgen is daar misschien wel de belangrijkste van. Een wijziging van dit inzicht zou moeten leiden tot maatregelen die beide ouders in staat stellen persoonlijke ontwikkeling en een gezin te combineren.

    • J.A. Bo Utrecht