Linklaters “Bad News Bears' is slome sportkomedie

Bad News Bears is een remake van The Bad News Bears - is de nieuwe eeuw zo snel dat er voor een lidwoord geen tijd meer is? The Bad News Bears was een komedie over een kinderhonkbalteam die de plot van de sportfilm volgt, maar dat genre tegelijkertijd te kijk zet als een saaie droom die met de grillige werkelijkheid niets te maken heeft. Spelen is belangrijker dan winnen, er gaat niets boven teamgeest, als je maar je best doet, dat soort ideeën krijgen het in The Bad News Bears flink vloekend voor hun kiezen, en dat gebeurt in de versie zonder lidwoord opnieuw.

Sinds 1976 is er weinig genoeg veranderd om die aanpak nog steeds verfrissend te laten zijn. Het team bestaat dit keer uit kinderen die voor honkbal waren afgewezen omdat ze niet goed genoeg waren, maar daar neemt de moeder van een van hen geen genoegen mee. Zij is advocate en wint een proces tegen de little league. Meedoen was toch belangrijker dan winnen? Dus zit er in het team een dikzak, een dromer, een kleintje, een nerd, een kind in een rolstoel en, omdat het team anders niet vol kwam, de alleen Spaans sprekende zoontjes van de tuinman van de advocate. Misschien is een Nederlandse versie geen gek idee, nu de gewone sportfilm met All Stars en In Oranje en Johan hier genoeg is ingeburgerd om er 's flink tegenaan te schoppen. Bijkomend voordeel zou zijn dat de film dan over voetbal gaat - de regels van honkbal zijn belangrijk voor de plot maar worden in de Bears wel bekend verondersteld.

De alcoholistische coach, in het origineel Walther Matthau, is nu Billy Bob Thornton, die in Bad Santa als stelende kerstman al liet zien hoe goed hij is in het onderuit halen van sentiment. Voor de andere ster van de film, toen Tatum O'Neal, is een nieuweling gekozen.

De remake werd gemaakt door Richard Linklater, een regisseur die naam maakte met onafhankelijke films als Slacker en het tweeluik Before Sunrise en Before Sunset, en niet direct de aangewezen persoon voor deze remake, ware het niet dat hij in 2003 een commercieel succes behaalde met The School of Rock, ook een mainstream komedie met een stout hart. Linklater gaat nu op de ingeslagen weg verder, al schroefde hij het tempo terug. Bad News Bears is een slome sportfilm. Dat komt ook niet vaak voor.

Bad News Bears. Regie: Richard Linklater. Met: Billy Bob Thornton, Greg Kinnear, Marcia Gay Harden, Sammi Kane Kraft, Jeffrey Davies. In: Pathé Arena en City, Amsterdam, Cinemec, Ede; Cinestar, Enschede; Pathé De Kuip, Rotterdam.

    • Bianca Stigter