Internet Voorkeur

Video-on-demand. Vrijdag gaat in de Verenigde Staten voor het eerst een nieuwe speelfilm in première die tegelijkertijd in de bioscoop te zien zal zijn en thuis te bekijken is via video-on-demand - tegen betaling via een snelle internetverbinding. Met dit zakelijk model is er minder tijd om een film uit te melken, maar ook minder risico dat er illegale kopieën op internet gratis beschikbaar komen. Het gaat om de relatief “kleine' film Bubble van de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh. De film is gefinancierd door twee internetondernemers uit Texas, Mark Cuban en Todd Wagner, en zal ook te zien zijn in de bioscopen die eigendom zijn van Cuban, opererend onder Landmark Theaters. De verkoop van de dvd begint de dinsdag daarna.

Bubble gaat vrijdag in première scene uit de film Bubble

Ook in Nederland bestaat video-on-demand al, maar is het nog geen bedreiging voor de videotheken. Zo hebben sites als Casema.nl, DirectMovie.nl en Maxx-xs.nl veelal films van een paar jaar oud voor 2,99 per stuk. Het buitenlandse aanbod is enorm divers: een mooie site voor klassiekers en kleine films is het Britse worldcinemaonline.com: kopen voor 6 pond, vijf dagen huren voor 1 tot 3 pond. Veel gratis films zijn er te krijgen op Amerikaanse sites, die wel abonnementskosten rekenen. Een overzicht is te vinden op:

movie-downloaden.blogspot.com