“Hogere prijzen door BTW-ruzie'

De prijs bij de kapper, schoenmaker, fietsenmaker en andere dienstverleners dreigt omhoog te gaan als de Europese ministers van Financiën het deze week niet eens worden over de handhaving van het verlaagde BTW-tarief. Dat zeggen verschillende brancheorganisaties.

In 2000 werd de BTW voor deze “arbeidsintensieve' diensten tijdelijk verlaagd tot 6 procent, in plaats van 19 procent. Deze tijdelijke verlaging staat onder druk. Tijdens een vergadering van de Europese ministers van Financiën is gisteren een forse ruzie hierover ontstaan tussen de “nieuwe' landen Polen, Tsjechië en Cyprus en de overige 22 lidstaten. De eerste drie landen weigerden akkoord te gaan met het verlengen van de regeling. De Tsjechische staatssecretaris voor Financiën maakte duidelijk dat zijn land slechts akkoord wil gaan als in Tsjechië het verlaagde BTW-tarief van kracht mag blijven op de nieuwbouw van woningen. Tijdens de toetredingsonderhandelingen met Tsjechië is juist afgesproken dat het land in 2007 de BTW op nieuwbouw in lijn zou brengen met de overige EU-landen en het hogere tarief zou invoeren.

De drie landen krijgen tot eind deze week de tijd toch akkoord te gaan met het compromis van de 22 andere landen. Het is “take it or leave it', aldus de Oostenrijkse minister van Financiën Karl-Heinz Grasser. Maar Europees Commissaris Laszlo Kovacs van belastingzaken maakte gisteravond duidelijk dat bij het uitblijven van een akkoord de Commissie niets anders te doen staat dan de verlaagde BTW-regeling vanaf aanstaande maandag onwettig te verklaren. De regeling wordt hoe dan ook eind 2010 afgeschaft.

Als de BTW naar 19 procent gaat, zullen de prijzen van fietsenmakers stijgen, zegt een woordvoerder van branchevereniging Bovag. “Ondernemers zeggen dat ze de verhoging van 13 procent niet voor eigen rekening kunnen nemen.“ De secretaris van de Nederlandse schoenmakersvereniging: “Ik ben er zeker van dat bijna alle schoenmakers de BTW-verhoging bij de prijs zullen voegen.“