Google censureert Chinese site

Internetgigant Google gaat de resultaten van zijn gisteren gelanceerde zoekmachine google.cn screenen op termen die de Chinese overheid onwelgevallig zijn. Zoekopdrachten naar woorden als “Dalai Lama', “Falun Gong' en “Taiwanese onafhankelijkheid' zullen voor Chinese websurfers geen resultaat opleveren.

Momenteel zoeken internetgebruikers in China met het internationale google.com. Het bedrijf heeft geen servers staan op het Chinese vasteland. Dit heeft tot gevolg dat de snelheid van de zoekmachine ernstig te wensen over laat. China heeft ruim honderd miljoen internetgebruikers. In ruil voor medewerking staan de servers straks in China zelf.

Verder maakt de lancering van een specifieke Chinese versie van Google het mogelijk om advertenties voor de Chinese markt te gaan verkopen.

Google gaat hiermee als laatste van de grote internetbedrijven akkoord met de eisen die de overheid stelt aan nieuwkomers op de Chinese markt. Yahoo, eBay en Microsoft deden al aan zelfcensuur op hun sites. Yahoo hielp de Chinese overheid zelfs met het opsporen van een dissidente blogger.

De knieval van Google komt niet onverwacht. Het bedrijf bezit in China slechts 30 procent van de markt voor zoekmachines, terwijl het in de rest van de wereld een dominante positie inneemt.

Op de Chinese versie van Google News werden sinds september 2004 al geen links meer aangeboden naar verhalen waarvan het bedrijf vermoedde dat het regime in Peking ze toch zou blokkeren.

In een poging transparanter te zijn dan zijn concurrenten heeft Google bekendgemaakt dat er een mededeling te zien zal zijn als er zoekresultaten worden geweerd van de website.

“Hoewel het verwijderen van informatie niet in overeenstemming is met Googles missie, is het helemaal niet verspreiden van informatie nog minder in overeenstemming met die missie“, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf.

Critici vrezen dat China op gebied van vrij internetgebruk steeds verder geïsoleerd raakt van de rest van wereld.

Google: pagina 5