Ex-militieleider uit Congo leidt Afrika

Hoe schoon zijn de handen van Denis Sassou-Nguessso, de president van Congo-Brazzaville? Hij is de compromisfiguur die gisteren door de Afrikaanse Unie als voorzitter naar voren is geschoven. “Een schande voor Afrika“ dat hij is gekozen, reageerde de Congolese oppositieleider Hervé Ambroise Malonga. Hij is “geen voorbeeld“ voor Afrika.

De Soedanese president el-Beshir kon geen voorzitter van de Afrikaanse Unie worden omdat aan zijn handen te veel bloed kleeft. De Verenigde Naties beschuldigen hem van oorlogsmisdaden in de westelijke regio Darfur waar een vredesmacht van de Afrikaanse Unie is gelegerd. Een benoeming van el-Beshir zou de geloofwaardigheid van de Afrikaanse Unie hebben ondermijnd.

De president van Soedan werd wel alvast het voorzitterschap voor volgend jaar beloofd. ,,Als de Soedanese wandaden in Darfur hem dit jaar diskwalificeren om Afrika te leiden“, zei mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, “is het moeilijk voorstelbaar dat hij daar volgend jaar wel geschikt voor is.“ Ook de staat van dienst van de Congolese president die dit jaar als tussenpaus mag dienen, is niet vlekkeloos.

Sassou-Nguesso kwam in 1979 aan de macht door een militaire staatsgreep, regeerde tot 1992 en greep in 1997 na een burgeroorlog opnieuw de macht. Tijdens de burgeroorlog werd er door de milities, ook die van Sassou-Nguesso, op grote schaal geplunderd en verkracht. Inmiddels heerst er in Congo-Brazzaville weer relatieve vrede.

“De redenen om Soedan het voorzitterschap te weigeren, gelden ook voor Congo-Brazzaville“, vindt Siphamandla Zondi van het Zuid-Afrikaanse Institute for Global Dailogue. Eddy Maloka van een andere Zuid-Afrikaanse denktank: “Als we alle Afrikaanse landen strict op goed bestuur en mensenrechten zouden beoordelen, kwam er geen enkele kandidaat in aanmerking om de Afrikaanse Unie te leiden.“