Een film met Al Pacino. Al Pacino!

Al Pacino! Al Pacino! Al Pacino! Two for the Money is een film met Al Pacino en het duurt lang voor-die ook nog iets anders is. Dat het een film is over wedden op sportuitslagen bijvoorbeeld, of dat er ook nog andere acteurs aan meedoen, bijvoorbeeld als Al Pacino's vrouw (Rene Russo) of Al Pacino's protégé. Dat de film ook nog een regisseur heeft (D.J. Caruso) en een scenario (van Dan Gilroy), dat doet er allemaal veel minder toe dan dat Al Pacino de hoofdrol speelt. Al Pacino!

Pacino speelt in Two for the Money een tamelijk walgelijk mannetje, een gegeven dat echter onmiddellijk teniet wordt gedaan door het feit dat Al Pacino hem speelt; door Pacino lijkt Walter Abrams een bovenstebeste kerel. Een goede zet van de makers dus, want zonder Pacino zou Two for the Money een veel smeriger film zijn geweest.

Two for the Money gaat dus over het wedden op sportuitslagen, in Amerika volgens de film een industrie waar miljarden in om gaan. Wat het bedrijf van Pacino precies doet, en waarom dat niet illegaal is, daar kom je niet precies achter, ook al zien we veel telefoons en bureau's en andere rookgordijnen van het zakendoen. De film begint niet met Pacino in New York, maar met Matthew McConaughey in Las Vegas. Hij is een American-footballspeler die geblesseerd raakt en tijdens zijn revalidatie een baantje aanneemt als voorspeller van sportuitslagen. Doordat hij zoveel van de sport weet, is hij daar heel goed in.

Pacino ontdekt het talent en haalt hem naar New York. Waar het eerst goed lijkt te gaan en dan toch mis, want wedden, daar kan nooit iets goeds van komen.

Net als Bad News Bears, een andere Amerikaanse film die deze week uitgaat, gaat Two for the Money over sport en winnen en de manier waarop die winst tot stand komt - minder mooi dan het meestal wordt voorgesteld.

De smerige eerlijkheid van Two for the Money werkt door Al Pacino bepaald aanstekelijk. Hij bezoekt bijvoorbeeld een bijeenkomst voor gokverslaafden en deelt aan het eind doodleuk zijn kaartje uit, want je kunt nooit weten wanneer een verslaafde weer voor de bijl gaat.

Pacino lijkt in deze film veel meer op dreef dan bijvoorbeeld als Shylock in The Merchant of Venice. Misschien tekent zijn talent zich scherper af als het materiaal van wat minder allooi is. Pacino is een acteur geworden die Shakespeare niet meer nodig heeft.

Two for the Money. Regie: D.J. Caruso. Met: Al Pacino, Rene Russo, Matthew McConaughey, Armand Assante. In: 20 bioscopen.

    • Bianca Stigter