Disney koopt tekenfilmstudio Pixar voor 6,2 mld

Het Amerikaanse mediaconcern Disney koopt voor 7,4 miljard dollar (6,2 miljard euro) de succesvolle tekenfilmstudio Pixar, bekend van films als Finding Nemo, Toy Story, Monsters Inc. en The Incredibles.

Characters from the Pixar Animation Studios Inc. movie "Monsters Inc." are shown in the lobby of Pixar headquarters in Emeryville, Calif., Tuesday, Jan. 24, 2006 after Walt Disney Co. announced it is buying longtime partner Pixar. (AP Photo/Paul Sakuma) Associated Press

Pixar is nu nog eigendom van Steve Jobs, die tevens topman is bij Apple en daar verantwoordelijk is voor het succes van de muziekspeler Ipod. De 50-jarige Jobs wordt niet betaald in contanten, maar in aandelen Disney. Hij wordt met een belang van 6 procent meteen de grootste individuele aandeelhouder van het concern en komt in de raad van commissarissen.

De overname van Pixar is de eerste grote deal van Disneys nieuwe topman, Bob Iger, die vorig jaar Michael Eisner opvolgde. Eisner was onder meer onder vuur komen te liggen doordat hij er niet in slaagde de lucratieve samenwerking van Disney en Pixar te verlengen, mede door een persoonlijke botsing met Jobs.

Met de overname van Pixar versterkt Disney de divisie die aan de wieg van het bedrijf stond: tekenfilms over Sneeuwwitje en Mickey Mouse. Het mediaconcern bestaat inmiddels ook uit een gewone filmstudio, een aantal pretparken en tv-zenders als CBS en het sportkanaal ESPN. Tot en met de productie van de Lion King in 1994 was Disney met afstand de grootste en meest succesvolle maker van “animatiefilms', maar de afgelopen jaren scoorden concurrenten als Pixar en Dreamworks meer hits.

Het hoofdkantoor van Disney staat in Burbank in Californië, in de buurt van Los Angeles. De studio van Pixar ligt een stuk noordelijker, bij Oakland in de buurt van San Francisco. De twee belangrijkste mannen van Pixar, de creatieve directeur John Lasseter en zakelijk directeur Ed Catmull, krijgen de leiding over de combinatie van Pixar met de tekenfilmdivisie van Disney. Ze hebben volgens berichten in de Amerikaanse media lang onderhandeld over de manier waarop ze de bedrijfscultuur van Pixar in stand kunnen houden binnen Disney. Bij Pixar hebben werknemers veel vrijheid, bijvoorbeeld om hun werkplekken om te toveren tot scènes uit hun eigen films.