'Delen van Jordaanoever ontruimen'

Israëls waarnemend premier, Ehud Olmert, wil delen van de bezette Westelijke Jordaanoever ontruimen en snel de grenzen vaststellen van de staat Israël om het joodse karakter veilig te stellen.

Dat verklaarde hij gisteren voor een internationaal gehoor in Herzliya. In deze Israëlische kustplaats wordt de jaarlijkse Herzliya-conferentie gehouden, een lanceerplaats voor politieke plannen.

Olmert maakte duidelijk dat premier Sharon, die in coma ligt na een zware hersenbloeding, niet meer zal terugkeren in de politiek en dat hij zelf na de verkiezingen van 28 maart opnieuw premier wil worden. Hij zal dan niet alleen de illegale buitenposten op de Westelijke Jordaanoever ontruimen, maar ook erkende nederzettingen. De verstedelijkte nederzettingen worden niet opgegeven.

“We kunnen niet doorgaan met het controleren van delen van de gebieden waar de meeste Palestijnen leven“, zei Olmert die meteen na de verkiezingen de onderhandelingen met de Palestijnen wil hervatten. “De keuze tussen het bewonen van alle delen van het Land van Israel waar wij recht op hebben en het leven in een staat met joodse meerderheid betekent dat wij delen van het Land van Israël moeten opgeven.“ Hij noemde actievoerende kolonisten in Hebron “hooligans“.

Anders dan Sharon ziet de gematigde Olmert voor de Palestijnen mogelijkheden al een Palestijnse staat te stichten voordat alle netelige kwesties (Jeruzalem, water, vluchtelingen, grenzen) zijn geregeld. Hij wees op een bepaling in de Routekaart voor Vrede, het internationale vredesplan, waarin voorzien is in de mogelijkheid van een Palestijnse staat met “interim-grenzen“. De Palestijnse leiders (en Sharon) wilden deze optie nooit bespreken.

Olmert herhaalde dat de Palestijnse Autoriteit de militante groepen moet ontwapenen. Hij zei de electorale opkomst van het fundamentalistische Hamas met zorg te volgen. Israël zal geen contacten onderhouden met het parlement of de Palestijnse Autoriteit als Hamas hierin vertegenwoordigd is. De VS, zo bleek in Herzliya, denken daar anders over. De Amerikaanse ambassadeur zei dat als Hamas deel gaat uit maken van de Palestijnse Autoriteit de VS dezelfde lijn zullen volgen als in Libanon, waar Hezbollah in de regering zit. De VS zullen dan wel contacten onderhouden met de Palestijnse Autoriteit, maar niet met de eventuele ministers van Hamas, dat net als Hezbollah wordt beschouwd als terroristische organisatie. Over een boycot van bestuurslichamen met Hamas in de gelederen sprak hij niet meer.