De winter komt terug

Dooi uit het noorden is nooit een lang leven beschoren. Dat blijkt nu ook wel. Nadat vandaag het kwik tot ruim boven nul is uitgekomen, is koudere lucht alweer onderweg naar ons land. De oorzaak is een hogedrukgebied dat opgebouwd wordt boven de Noordzee en Schotland. Hierdoor draait de wind vannacht en morgen via noord naar het noordoosten en komt de winter weer terug.

Vanavond en vannacht overheersen de wolkenvelden en daalt de temperatuur tot het vriespunt. In het binnenland gaat het iets vriezen, in het uiterste westen en zuidwesten komt de temperatuur net niet onder nul. Natte wegen kunnen bevriezen zodat het plaatselijk glad kan worden.

Morgen staat er een schrale noordoostenwind. Het is voor het gevoel nog kouder dan de +1 graad die de thermometer aan zal wijzen. Nog altijd komt er veel bewolking voor met kans op een enkele drup regen of vlok sneeuw. In de namiddag en avond gaat het van het oosten flink opklaren.

In de nacht naar vrijdag gaat het onder een heldere hemel en bij een afnemende wind goed vriezen. Met 5 tot 8 is het een echte vriesnacht. Vrijdag overdag belooft een prachtige dag te worden met veel zon en temperaturen die met moeite boven nul uitkomen.

Ook in het weekeinde blijft het koud. Op een beschutte plek kan het misschien wel 9 of 10 graden vriezen. Overdag is er veel ruimte voor de zon en oogt het vriendelijk.