De Steen

 Het perscorps in moskou heeft veel plezier aan de Steen. Vier Britse diplomaten zouden via een holle steen en handcomputers contact houden met hun agenten. Een van de Britten heet Andrew Fleming, familie van? Vernuftig. Hoewel? Gewezen KGB?ers en diplomaten vinden de operatie van Fred Flintstone-niveau. Wi-fi was tien jaar geleden misschien ?super hightech?, zoals

 Het perscorps in moskou heeft veel plezier aan de Steen. Vier Britse diplomaten zouden via een holle steen en handcomputers contact houden met hun agenten. Een van de Britten heet Andrew Fleming, familie van?

Vernuftig. Hoewel? Gewezen KGB?ers en diplomaten vinden de operatie van Fred Flintstone-niveau. Wi-fi was tien jaar geleden misschien ?super hightech?, zoals de Russische veiligheidsdienst FSB de Britse operatie typeerde. Maar anno 2006? Deze ‘dead letter box’ is nogal fantasieloos: in het Moskouse KGB-museum staat een boomstronk vol elektronica die de Amerikanen al een halve eeuw geleden voor spionage gebruikten. En vier diplomaten regelmatig met handcomputertjes naar een afgelegen park sturen: hoe gemakkelijk kan je het de FSB maken?
Is dit alleen bedoeld om Russische mensenrechtenorganisaties te schaden? Want daar ligt de kern van de zaak volgens presentator Aleksej Mamontov, die de primeur had in zijn tv-programma Speciale Correspondent. Een van de diplomaten zou namelijk ook toelages voor Russisch ngo?s als de Eurasia Foundation en de Moskouse Helsinkigroep regelen. So what, reageren deze organisaties. Maar ?schuld door associatie? wordt in de Sovjet-Unie van oudsher als legitieme bewijsvoering gezien.
Toch lijkt er wel iets aan de hand, Londen reageert verdacht ontwijkend. Eindigt dit in spionnenmanie, zoals in 2001? Ik hoop het, dat levert leuke verhalen op. De FSB slaat hiermee in elk geval twee vliegen in één klap: het brengt landverraders (zoals ecologen en mensenrechtenactivisten) in diskrediet en straft tevens het perfide Albion, toevluchtoord voor wraakzuchtige oligarchen en Tsjetsjeense rebellen.
‘It’s all sooo eighties’, zucht mijn assistente Joelia met rollende ogen.

    • Coen van Zwol