Cubaanse film tegen “terrorist'

Een bord in de Cubaanse hoofdstad Havana kondigt een fictieve speelfilm aan. In El Asesino (De Moordenaar) spelen de Amerikaanse president Bush en Posada Carrilles de hoofdrol. Het bord staat tegenover het diplomatieke kantoor van de VS in Cuba.

Voorafgaand aan een massale demonstratie in de Cubaanse hoofdstad Havana werd gisteren een propagandabord onthuld. Het staat tegenover de VS-vertegenwoordiging (Foto AFP) An helicopter flies over Havana where a sign regarding US President George W. Bush was set up in front of the US Interests Section building 24 January 2005. Hundreds of thousands of Cubans brought Havana to a stand-still Tuesday as they took part in a march against the United States, under the gaze of President Fidel Castro. AFP PHOTO/Adalberto ROQUE
Voorafgaand aan een massale demonstratie in de Cubaanse hoofdstad Havana werd gisteren een propagandabord onthuld. Het staat tegenover de VS-vertegenwoordiging (Foto AFP) An helicopter flies over Havana where a sign regarding US President George W. Bush was set up in front of the US Interests Section building 24 January 2005. Hundreds of thousands of Cubans brought Havana to a stand-still Tuesday as they took part in a march against the United States, under the gaze of President Fidel Castro. AFP PHOTO/Adalberto ROQUE AFP

Vorige week plaatste de zaakgelastigde van de VS een lichtkrant aan de gevel van zijn kantoor. Over de volle lengte van het pand zijn hierop teksten te lezen van de zwarte burgerrechtenactivist Martin Luther King.

Volgens de Cubaanse leider Castro sturen de VS hiermee aan op een “totale breuk'. Gisteren organiseerde hij een protestmars tegen de lichtkrant. Honderdduizenden demonstranten verzamelden zich in het centrum van Havana.

Mikpunt van spot was naast Bush ook Carrilles. Dit is een Cubaan-Amerikaan die in Venezuela veroordeeld is voor het opblazen van een Cubaans passagiersvliegtuig in 1976. In 1985 ontnapte hij uit de gevangenis. Carrilles, die betaald werd door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, bleef een militant bestrijder van linkse regeringen in Latijns-Amerika.

In mei werd hij in de VS opgepakt wegens een verlopen visum. Een rechter bepaalde dat hij niet wordt uitgeleverd aan Venezuela, het land waar Castro's bondgenoot Hugo Chávez president is. Binnenkort beslist een rechter of hij vrijkomt en in de VS mag blijven.