Crucell beperkt verlies in 2005

Het nettoverlies van biotechnologieconcern Crucell is vorig jaar teruggedrongen tot 15,5 miljoen euro. In 2004 was dat nog 21,3 miljoen euro. De omzet steeg met 66 procent tot 37,6 miljoen euro.

De inkomsten komen vooral voort uit de licentieovereenkomsten voor de innovatieve Per.C6-technologie die Crucell heeft ontwikkeld: een kweek van menselijke cellen waarin medicijnen kunnen worden geproduceerd. Alle medicijnen die Crucell in voorbereiding heeft, op dat voor het West-Nijlvirus na, bevinden zich nog in de preklinische fase en leveren dus nog niets op. De licentie-inkomsten over het vierde kwartaal van 2005 bedroegen 8,3 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal van 2004 was dat 2,6 miljoen. Er werden nieuwe licentieovereenkomsten getekend met onder meer de farmaceuten Roche, Mitsubishi Pharma, Merck en Merial. Daarnaast krijgt Crucell, dat sinds de oprichting in 1999 nog geen winst heeft geboekt, geld via servicecontracten en uit overheidssubsidies.

Het Leidse biotechbedrijf zette een belangrijke stap in de richting van winst door deze maand de Zwitserse branchegenoot Berna Biotech over te nemen. Daarmee krijgt Crucell de beschikking over fabrieken waar het bedrijf eigen medicijnen kan gaan produceren. Het aantal werknemers steeg afgelopen jaar van 200 tot 280. De beurswaarde van het bedrijf verdubbelde tot bijna 1 miljard euro.

Crucell versterkte vorig jaar ook de samenwerking met chemieconcern DSM, waarmee Crucell de afgelopen drie jaar onderzoek en ontwikkeling deed. Daardoor kan Crucell meer licenties afzetten op de snelgroeiende markt van antistoffen en therapeutische eiwitten, waaronder vruchtbaarheidshormonen.

Doel is om van Per.C6 de belangrijkste productiemethode te maken voor eiwitten en antistoffen.

Qua omzet wordt van de biofarmaceutische markt veel verwacht: in 2020 moet de eiwit- en antistoffenproductie op basis van Per.C6 200 miljard dollar per jaar opleveren. Nu is dat 34 miljard, waarover Crucell 2 tot 9 procent royalty's ontvangt van licentiehouders.