Crisis Polen houdt aan na fiat voor begroting

Het Poolse parlement heeft na een slepende ruzie vannacht een voorlopige versie van de begroting goedgekeurd. De crisis in Polen is daarmee minder groot, maar nog niet voorbij.

De minderheidsregering van premier Kazimierz Marcinkiewicz kreeg gisteren steun van kleine, populistische partijen die bang zijn dat ze bij vervroegde verkiezingen de kiesdrempel niet zullen halen. Die vrees wordt al weken vakkundig aangewakkerd door regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid).

Vóór de begroting stemden 269 parlementariërs. Er waren 180 tegenstemmers en twee onthoudingen. De begroting gaat nu naar de senaat en keert waarschijnlijk volgende week terug bij het parlement voor een laatste stemronde. Het liberale Burgerplatform, de tweede partij in de Sejm, stemde gisteren tegen. De liberalen beschuldigen het moreel-conservatieve PiS van politieke chantage. Bovendien vinden ze de regering, die een kostbare familie-politiek voert, niet zuinig genoeg.

De dreiging van vervroegde verkiezingen is nog niet weg. De constitutionele deadline voor de behandeling van de begroting (31 januari) zal vrijwel zeker worden overschreden en vanaf dat moment heeft president Lech Kaczynski het recht om het parlement te ontbinden.

Volgens PiS-leider Jaroslaw Kaczynski kan alleen een samenwerking met Burgerplatform verkiezingen voorkomen, aangezien de president (zijn tweelingbroer) liever niet heeft dat PiS in zee gaat met de populistische partijen in de marges van het parlement, zoals gisteravond dus wel is gebeurd. Maar Burgerplatform, dat bijna net zo groot is als PiS, voelt zich al maanden geschoffeerd door Jaroslaw Kaczynski.