Antwerpen: na Nasr komt Moeyaert

Vanavond draagt dichter Ramsey Nasr in zijn woonplaats Antwerpen zijn laatste gedicht als stadsdichter voor: voor wie in vreemde landt. Na twee jaar neemt hij afscheid van het ambt, om te worden opgevolgd door de Vlaming Bart Moeyaert. “Ik ben zielsgelukkig“, zegt Nasr over zijn toekomst als “vrij dichter'. “Zondag zat ik nog non-stop te tikken. Ik zat te vloeken: je moet verdomme lyrisch zijn!“ De slotregels van zijn laatste gedicht, “wie in antwerpen wil landen / moet bijkans een tegenvoeter zijn', besluiten een periode van twee jaar, waarin elk gedicht ging over “opstijgen, boven de stad zweven“, om te besluiten met een landing.

Bart Moeyaert, auteur Stadsdichter Antwerpen

De Nederlands-Palestijnse Nasr (1974) kende een bewogen start als stadsdichter. In een opiniestuk verzocht hij premier Balkenende om meer druk op Israël uit te oefenen, wat de verontwaardiging van de joodse gemeenschap in Antwerpen wekte.

Bart Moeyaert (1964) zegt veel minder politiek geëngageerd te zijn dan zijn voorgangers Tom Lanoye en Nasr. “Mijn eerste stadsgedicht gaat over de plek waar ik twintig jaar geleden in Antwerpen ben aangekomen.“ Moeyaert draagt het gedicht, Nieuwstad 14, morgen voor het eerst voor. De eerste regels luiden: “Ik was bezoek dat langer bleef en anders sprak, / maar ik misstond niet in de kamer. Een beetje / als een schemerlamp die op den duur de sleutel kreeg.' Het gedicht is vertaald in het Pools (“Bylem gosciem, co zostal dluzej i mówil inaczej'), Frans (“J'étais le passant qui s'attardait et parlait autrement'), Jiddisch, Arabisch en Engels. Het gedicht wordt morgenochtend op 30 duizend deurhangers door Antwerpen verspreid. Moeyaert: “De deurhanger betekent: ruim hier op, of juist: val ons niet lastig. Ik ben benieuwd wie de poëzie zal binnenlaten.“

Ter gelegenheid van Gedichtendag 2006 morgen, met 200 activiteiten in Nederland en Vlaanderen, wordt vanavond in het Amsterdamse Paradiso het Gedichtenbal gehouden.