Zware treinramp Montenegro

Zeker 44 mensen zijn gistermiddag omgekomen, toen een passagierstrein in Montenegro ontspoorde en in een diep bosrijk ravijn stortte. Meer dan 198 mensen raakten gewond, onder wie 90 kinderen.

Dit maakte de directeur van het ziekenhuis in de hoofdstad Podgorica gisteren bekend. Het ongeluk gebeurde bij de plaats Bioce, 15 kilometer ten noorden van de hoofdstad.

De trein had ongeveer driehonderd mensen aan boord, onder wie veel schoolkinderen die terugkeerden van een skivakantie. In totaal sloegen vier volle wagons om. Hun val werd afgeremd door bomen waardoor de wagons veertig meter boven een rivier bleven hangen. Volgens de eerste berichten was een probleem met de remmen de oorzaak van het ongeluk, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Politie en hulpverleners zijn de hele nacht bezig geweest lichamen uit het honderd meter diepe ravijn te halen, daarbij gehinderd door de duisternis en het slechte weer.

Het kabinet van Montenegro kwam vannacht in spoedzitting bijeen. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en de minister van Transport heeft zijn ontslag aangeboden.

Het spoor van Servië en Montenegro is jarenlang slecht onderhouden. De meeste mensen maken echter gebruik van de trein, omdat het de goedkoopste manier van reizen is.