Wisselend koud

De vrieskou is niet erg stabiel in ons land. Door de nabijheid van de Noordzee en de wind die enigszins aan het zwabberen is, zal de koude lucht het ene moment dieper doordringen en het andere moment zich juist weer terugtrekken. Het is dus wisselend koud.

Vorst overdag lijkt voor de meeste regio's voorlopig niet aan de orde. Vanavond en vannacht duiken we wel overal duidelijk onder nul. Het gaat zo'n 2 tot 7 graden vriezen. Morgen trekt vanuit het noorden een band met bewolking en lichte neerslag over het land.

Door de koude ondergrond leidt dat tijdens de ochtendspits in de noordelijke provincies tot gladheid. Vervolgens kan ook in een strook over het midden van het land gladheid optreden door wat neerslag (motregen, op de hogere delen wat motsneeuw) op een bevroren wegdek.

In het zuiden blijft het het langst vrij zonnig en arriveert later in de middag wat gemiezer of een licht sneeuwbuitje. Met die neerslag trekt mildere lucht binnen, met als gevolg maximumtemperaturen rond 4 à 5 graden.

In de nacht naar donderdag vriest het nog slechts licht met plaatselijk kans op een sneeuwbuitje. Donderdag overdag wordt juist weer koudere lucht aangevoerd en stokt de temperatuurstijging rond +2. De noordoostelijke wind trekt aan en verspreid kunnen er een paar vlokken vallen. Vrijdag lijkt droog te verlopen met flink wat zon. De nacht er naartoe is weer een koude; op veel plaatsen gemakkelijk 5 graden vorst.