Vaker hartstilstand bij depressieven

Rotterdam, 24 jan. Depressieve mensen hebben een verhoogde kans op een plotselinge hartstilstand. Het risico is ongeveer anderhalf tot twee keer zo groot als bij gezonde mensen, afhankelijk van de ernst van de depressie en de conditie van het hart. Hoe ernstiger de depressie, hoe groter de kans op zo`n hartinfarct of een hartritmestoornis. Patiënten die naast hun depressie al een vastgestelde hartziekte hebben, lopen relatief minder kans op een aan de depressie toe te rekenen hartstilstand. Maar ze hebben in totaal wel een grotere kans op hartproblemen. Het verhoogde gevaar op een hartstilstand bestaat niet alleen tijdens de depressieve periode, maar ook in - grofweg - het jaar erna. Hoe de acute hartziekte bij depressieve mensen ontstaat, weten onderzoekers van Franse en Amerikaanse instituten niet. Zij publiceerden hun onderzoeksverslag gisteren in de Archives of Internal Medicine.