Uitgever PCM vernieuwt hele raad van bestuur

PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad, moet op zoek naar een nieuwe topman. Theo Bouwman neemt dit jaar afscheid. De 43-jarige Philip Alberdingk Thijm treedt toe tot de raad van bestuur.

Theo Bouwman (Foto Bas Czerwinski) 29-06-2004, AMSTERDAM. THEO BOUWMAN, PCM. FOTO BAS CZERWINSKI CZERWINSKI, BAS

Theo Bouwman zal PCM Uitgevers niet meer naar de beurs brengen. Maar aan de verbouwing van een kranten- en boekenuitgever tot een multimediaal concern - 'met radio en televisie en alles wat daar tussen zit' - hoopt hij nog bij te kunnen dragen.

De 61-jarige bestuursvoorzitter, die bij het grote VNU de tijdschriftendivisie met de Libelle en de Donald Duck leidde, vertrekt in de loop van dit jaar bij PCM Uitgevers. Hij is sinds oktober 2002 de topman van de uitgever van kranten als NRC Handelsblad, De Volkskrant, en Trouw en van boekenuitgevers als Prometheus en ThiemeMeulenhoff.

Hoewel er nog geen opvolger is gevonden, werd Bouwmans aftreden gisteren bekendgemaakt omdat er ook een benoeming was te melden. De 43-jarige Philip Alberdingk Thijm, nu nog directeur van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio, krijgt bij PCM de leiding van de divisie dagbladen en wordt lid van de raad van bestuur. 'We wilden speculaties voorkomen dat hij de opvolger zou zijn', zegt Bouwman in een telefonische toelichting. De commissarissen zijn op zoek naar een Nederlander, en zullen niet zoals bij het winkelbedrijf Vendex voor een Brit kiezen, zegt Bouwman. 'Mijn opvolger moet vloeiend Nederlands spreken. Dat is wel handig in een kranten- en boekenconcern.'

Bouwman, die binnenkort 62 wordt, heeft bij PCM drie grote veranderingen doorgevoerd. Hij bezuinigde fors op onder meer ICT door dat uit te besteden en hij bracht het Algemeen Dagblad onder in een samenwerkingsverband met een aantal regionale kranten van Wegener. Het belangrijkste was de verkoop van het bedrijf aan een nieuwe eigenaar. PCM was eigendom van de ideële Stichting Het Parool, inmiddels omgedoopt tot de Stichting Democratie en Media. De zeggenschap ligt nu bij de Britse investeringsmaatschappij Apax, die het bedrijf over een paar jaar naar de beurs wil brengen. Als Bouwman is vervangen is onder Apax de hele raad van bestuur vernieuwd: in de afgelopen maanden vertrokken ook de bestuurders Ben Knapen en Anthonie Zoomers.

Bouwmans opvolger krijgt onder meer als opdracht PCM de multimedia binnen te loodsen. Omdat de oplages van de kranten langzaam dalen, zoekt de uitgever naar groei in bijvoorbeeld radio en televisie - waarbij het internet als smeermiddel tussen het bedrukte papier en geluid en bewegend beeld kan functioneren. Zo heeft PCM bijvoorbeeld gekeken naar een overname van het radiostation Sky Radio, maar dat moest meer dan 200 miljoen euro kosten. Ook werkt PCM samen met tv-maker Harry de Winter aan plannen voor een 'kwaliteitszender'.

Interessant daarbij is dat Alberdingk Thijm bij de FD Media Groep al ervaring heeft met de combinatie van krant, internet en radio - sinds het samenvoegen in 2003 van de krant met BNR Nieuwsradio door ondernemer en mede-eigenaar Willem Sijthoff. De combinatie lijkt heel goed te werken, maar het bedrijf had het financieel moeilijk in 2004 en maakte in 2005 alleen een operationale winst.

Toch rekent Theo Bouwman er op dat PCM geld kan verdienen met televisie, zoals zijn oude werkgever VNU in de jaren negentig ook geld overhield aan zijn televisie-avonturen in Nederland en België. Staat er over vijf jaar een heel ander PCM? 'Vijf jaar lijkt me veel te lang', zegt Bouwman.

Mocht het niet lukken met de multimedia, dan zou PCM voor extra groei ook kunnen terugkeren naar een eerder beproefd recept. In de jaren negentig maakte topman Cees Smaling de overstap van de Rotterdamse uitgever NDU (Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad) naar de Amsterdamse Perscombinatie (De Volkskrant, Parool en Trouw) en kocht hij daarna de NDU. Nu zou ook Alberdingk Thijm op termijn kunnen proberen zijn dagbladendivisie aan te vullen met zijn eigen oude krant.

    • Remmelt Otten