Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de Amerikaanse oorlog tegen drugs in de jungle van Colombia, waar vele duizenden hectare cocaïne-plantages zijn. Na Afghanistan en Irak ontvangt Colombia de meeste militaire hulp van Amerika. Vanuit een helikopter wordt met een informant over cocaïne-laboratoria in het regenwoud gevlogen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over de Palestijnse verkiezingen en de vrouw van Marwan Barghouti. Zij voert campagne voor haar man, die in een gevangenis bij Haifa zit. Verder aandacht voor het ideële gedachtegoed van het vermeende lid van de Hofstadgroep Samir A. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Alternative medicine: The evidence. Aflevering in serie waarin de historie en werking van alternatieve geneesmiddelen worden onderzocht. Hoewel de meeste mensen overtuigd zijn van de kracht van reguliere medicijnen, is er een groeiend aantal mensen dat zich tot altenatieve geneeswijzen wendt. Hoe komt dit? BBC2, 22.00-23.00u.

Surviving disaster: Chernobyl nuclear disaster. Gedramatiseerde documentaire over natuurrampen. In 1986 ontplofte de kerncentrale van Tsjernobyl, waarbij 400 keer zoveel straling vrijkwam als tijdens de bom op Hiroshima. Wetenschapper Valeri Legasov was erbij, maar pleegde later zelfmoord. BBC1, 22.00-23.00u.

Vergezicht: Journal d'une prostituée. Herhaling van de documentaire uit 2004 over de Bulgaarse Véliana die in Nice van de prostitutie leeft. Ze doet het vooral om haar dochtertje in Bulgarije te onderhouden. Zij behoort tot de groep Oost-Europese vrouwen die zich aan de Côte d'Azur prostitueren, op zoek naar een betere toekomst voor zichzelf en hun familieleden. Ned.3, 0.05-1.10u.

Challenger: Go for launch. Over de 20ste verjaardag van de ramp met het ruimteveer Challenger, waarbij de voltallige bemanning vlak na de start omkwam in een ontploffing. De lancering was tegen de wil van diverse ingenieurs doorgegaan. België 2 (Canvas), 0.20-1.15u.

praatprogramma

MAX & Catherine. Hoofdgast is zanger Gerard Joling. Verder een gesprek met vier kale mannen, die daarover geen enkel minderwaardigheidsgevoel hebben. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Directeur Sandra den Hamer van het Filmfestival Rotterdam praat over de 35ste editie, met als grote publiekstrekker de Amerikaanse acteur George Clooney. Verder aandacht voor het Amerikaanse schaatswonder Shani Davis en drie Friezen, die de hoogste berg van de Zuidpool beklommen. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Gesprek met Kamerlid Geert Wilders over zijn plannen voor een beter en veiliger Amsterdam en Nederland. Hij pleit onder meer voor het uitzetten van veroordeelde criminele allochtonen en een algehele migrantenstop. Verder ex-Dollydot Angela Groothuizen, die op een nonnenschool heeft gezeten en nu vertelt over wat het geloof voor haar betekent. Ned.1, 22.00-22.45u.

Kunst en amusement

Kroon jezelf tot koning - en begin je eigen land. Vierde aflevering van een zesdelige serie waarin de satiricus Danny Wallace onderzoekt of hij een eigen land kan beginnen. Zijn zoektocht levert verrassende inzichten op over zaken als macht, bureaucratie, wetten en geld. In dit deel gaat hij op zoek naar onderdanen. Ned.3, 23.30-0.05u.

Imagine: Warhol, denied. Over echte en valse kunst. Het valt niet mee om echte en valse werken van de meest invloedrijke kunstenaar uit de vorige eeuw, Andy Warhol, van elkaar te onderscheiden. BBC1, 23.35-0.40u.

samenleving

Clubvan100.nl. Het programma van de club van mensen die elkaar willen helpen, tracht morgenavond een oplossing te vinden voor een drinkende zwerver in Den Haag, die 's nachts onder een balkon in een kartonnen doos slaapt. Verder een verzoek aan een kunstenaar om een pentekening van een overleden vader te maken en een financieel plan voor de 60-jarige kunstenaar Cor Bras uit Oud-Beijerland, die door zijn huisbaas wegens huurschuld op straat dreigt te worden gezet. Ned.3, 19.50-20.25u.

Opgelicht. Onder meer over een groep van tachtig bejaarden die bij De Reisspecialist in Valkenburg een klaverjasreis hadden geboekt en na betaling nooit meer iets van de organisator hebben gehoord. De eigenaar van deze eenmanszaak reageert niet meer op zijn telefoon en blijkt bij naspeuring te zijn overleden. Is er nog iets te regelen voor de gedupeerden? Ned.2, 21.00-21.35u.