Sociale Zaken moet mogelijk ESF-subsidies toch betalen

Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) loopt het risico dat hij subsidies die zijn aangevraagd voor het Europees Sociaal Fonds (ESF) zelf moet gaan uitkeren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Haagse rechtbank van gisteren.

De rechter oordeelde dat een ESF-aanvraag van de Stichting Opleidingsfonds Groothandel (SOG) alsnog in behandeling genomen moet worden. De aanvraag was eerst afgewezen, omdat hij was ingediend op 28 oktober, één uur na sluiting van het ESF-loket door Van Hoof.

De rechter zei dat de aanvraag toch moet worden behandeld, omdat pas op 1 november vorig jaar bekend werd gemaakt in de Staatscourant dat het loket gesloten was. De tijdige bekendmaking van het ministerie op de eigen website is 'niet rechtsgeldig'.

Tussen de sluiting van het loket en de publicatie in de Staatscourant werd voor 500 miljoen euro aan subsidie aangevraagd. Volgens Sociale Zaken zijn al twee andere aanvragers ook naar de rechter gestapt. De uitspraak van de rechter is een voorlopige regeling. Een definitieve uitspraak kan nog driekwart jaar op zich laten wachten.

Tot die tijd moeten aanvragen behandeld en eventueel ook uitgekeerd worden. Gemiddeld genomen wordt slechts 7 procent van de aanvragen afgewezen. Wel wordt vaak minder geld uitgekeerd dan wordt aangevraagd.

'Het aantal aanvragen nam snel toe', zegt Van Hoofs woordvoerder. 'De staatssecretaris wilde voorkomen dat een beroep zou moeten worden gedaan op de rijksbegroting. Daarom maakte hij de sluiting op de snelst mogelijke manier bekend: via internet.'

Van Hoof sloot het ESF-loket, omdat de beschikbare subsidie op dreigde te raken. Voorheen bleef altijd veel geld ongebruikt, maar vorig jaar voerde de overheid een actief voorlichtingsbeleid over het ESF. De oppositie heeft de staatssecretaris gevraagd de uitspraak van de rechter toe te lichten.