Remkes sluit meer lekken niet uit

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) sluit niet uit dat er meer staatsgeheimen bij criminelen circuleren. De veiligheidsdienst AIVD heeft inmiddels aangifte gedaan van schending van staatsgeheimen.

Dat schrijft Remkes in een vanochtend verstuurde brief aan de Tweede Kamer.De minister reageert daarmee op publicaties dit weekeinde van De Telegraaf .

Het dagblad beschikte over geheim onderzoek van de veiligheidsdienst naar de crimineel Mink K. Het openbaar ministerie en de AIVD, de opvolger van de BVD, voeren momenteel 'diepgaand onderzoek' naar hoe de als staatsgeheim gerubriceerde BVD-stukken de organisatie hebben verlaten en uiteindelijk bij De Telegraaf zijn beland.

Remkes bevestigt dat het gaat om een in 1999 afgerond onderzoek over de groep rond wapen- en drugshandelaar Mink K. De minister stelt dat het 'ruwe onderzoeksgegevens' betreft op basis waarvan geen conclusies mogen worden getrokken.

Er is geen 'enkele aanwijzing dat deze documenten vanuit politie of het openbaar ministerie zouden zijn gelekt', aldus de minister in zijn brief.

Remkes gaat in de brief verder in op het onderzoek dat in de jaren negentig gedaan is naar Mink K.. Aanleiding was grootschalige illegale handel in conventionele wapens. Daarbij werd gekeken naar de groep rond Mink. K en 'hardnekkige verhalen en geruchten omtrent veronderstelde gevallen van offensieve contrastrategieën die van hieruit werden ondernomen om het ongestoord verloop van het proces van opsporing en vervolging aan te tasten, bijvoorbeeld door omkoping van ambtenaren.' Enkele jaren onderzoek hebben er volgens Remkes niet toe geleid dat 'corrumperende contacten van de groep van Mink K. binnen het politieel en/of justitieel apparaat in Nederland zijn vastgesteld'. Ook in later onderzoek, in 2000, zijn dergelijke contacten niet vastgesteld. Daarom heeft de BVD ook geen ambtsberichten aan het openbaar ministerie uitgebracht.