Rampen direct op tv en gsm

Rampen worden vanaf dit voorjaar gemeld via de televisie en de mobiele telefoon. Dat meldt De Telegraaf vanochtend. Burgers die zich in het potentiële rampgebied bevinden, krijgen direct na de ramp een bericht op hun gsm. Onderzocht wordt of ook meteen kan worden ingebroken op de tv-zenders die mensen op hebben staan.

In Amsterdam is een speciale werkgroep in het leven geroepen die deze mogelijkheid bekijkt. De mensen in de gevarenzone zien dan op alle zenders direct hun programma van het scherm verdwijnen en plaatsmaken voor een informatiekanaal. Elders in de stad blijven de reguliere uitzendingen te zien. De berichten naar de mobiele telefoons zijn geen sms-berichten. 'Dan zouden wij alle telefoonnummers van de mensen moeten hebben', zegt woordvoerder Jeroen Nan van de Amsterdamse brandweer in De Telegraaf. 'Het gaat via het zogenoemde cellbroadcasting, waardoor alle telefoons in het gebied in één klap worden bereikt.'