Protest Nepal uiteengeslagen

De Nepalese oproerpolitie heeft vandaag een protest tegen koning Gyanendra met harde hand neergeslagen. De demonstranten waren nog maar net begonnen zich te verzamelen toen zij met traangas, waterkanonnen en charges uiteen werden gedreven. Zeker dertien personen werden gearresteerd, onder wie een oud-minister. Drie zwaargewonden zijn opgenomen in een ziekenhuis. Een vorige week ingesteld demonstratieverbod was vandaag opgeheven.

Het was de vierde achtereenvolgende dag van confrontaties tussen de politie en tegenstanders van het bewind van koning Gyanendra, die op 1 februari een jaar geleden de macht naar zich toetrok. Nepal is sinds 1990 een constitutionele monarchie, maar vorig jaar ontsloeg de koning het kabinet en ontbond hij het parlement omdat die volgens hem te weinig deden om het geweld van maoïstische rebellen te stoppen. Sindsdien heeft Gyanendra honderden tegenstanders laten arresteren en de persvrijheid drastisch ingeperkt.

In de aanloop naar een grote protestactie die zeven oppositiepartijen voor afgelopen vrijdag hadden gepland, werd een demonstratieverbod van kracht en een uitgaansverbod ingesteld. Ook lieten de autoriteiten het mobiele-telefoonverkeer afsluiten en enkele politieke leiders onder huisarrest plaatsen. De maatregelen wakkerden de protesten uiteindelijk aan, zo bleek toen in het weekeinde een menigte alsnog de straat op ging. Vandaag is het demonstratieverbod weer opgeheven en het telefoonverkeer gedeeltelijk hersteld.

De oppositie eist uitstel van de door Gyanendra uitgeschreven lokale verkiezingen, gepland voor 8 februari. Zij beschouwt de verkiezingen als een poging tot consolidatie van Gyanendra's macht. Donderdag, als de kandidaten zich kunnen registreren, willen de partijen een nieuwe demonstratie houden.