'Pi-Air' is content met reservebank

Pierre van Hooijdonk keert na bijna drie seizoenen terug bij Feyenoord. De spits tekende gisteren een anderhalf jarig contract en is vanmiddag in Rotterdam gepresenteerd.

Van Hooijdonk, bijgenaamd Pi-Air, voetbalde tot vorige week bij NAC, waar hij transfervrij mocht vertrekken. In Breda leefde hij in onmin met het bestuur, nadat zijn vriend en trainer Ton Lokhoff wegens slechte resultaten werd ontslagen. De aanvaller zou bij NAC ook te veel zijn stempel op de sfeer hebben gedrukt.

De 36-jarige Van Hooijdonk krijgt bij Feyenoord dit seizoen de rol van pinchhitter toebedeeld, net als hij de afgelopen acht jaar bij het Nederlands elftal gewend was. Hij zegt zich te schikken naar een plaats op de reservebank en hoopt zo weer in beeld te komen bij Oranje. Bondscoach Marco van Basten gaf de laatste maanden de voorkeur aan PSV'er Jan Vennegoor of Hesselink als breekijzer in de aanvalslinie.

'Ik wil met Feyenoord naar de Coolsingel', verwees Van Hooijdonk op de website van de club naar zijn nog onvervulde droom om kampioen van Nederland te worden. Feyenoord, dat in 1999 voor het laatst de landstitel won, staat drie punten achter op koploper PSV. Bij de Rotterdamse club lopen de spitsen Dirk Kuijt en Salomon Kalou door de vele speelminuten op hun tandvlees.

Erwin Koeman was al enige tijd op zoek naar een lange, kopsterke aanvaller die bij tegenslag 'de boel kan openbreken'. Volgens de coach is Van Hooijdonk 'een echte winnaar die twee verdedigers aan zich bindt', zo vermeldt de website van Feyenoord. Koeman had eerder Erik Meijer op het oog, maar deze oud-international blijft liever in Duitsland voetballen.

Van Hooijdonk speelde tussen 2001 en 2003 in totaal 85 officiële wedstrijden voor Feyenoord. Hij maakte 52 doelpunten in 61 competitieduels en was de eerste spits die na dertig jaar de Zweedse goalgetter Ove Kindvall kon doen vergeten. De vrijetrappenspecialist hielp Feyenoord in 2002 bijna in zijn eentje aan de UEFA Cup. Hij scoorde in dat toernooi acht keer in acht duels en was in de finale tegen Borussia Dortmund twee keer trefzeker.

Een jaar later vertrok Van Hooijdonk, na onenigheid over zijn contract en salaris, nogal onverwachts naar het Turkse Fenerbahçe. Conflicten met trainers en bestuurders lopen als een rode draad door de profloopbaan van Pi-Air, die als een lastige en veeleisende speler bekend staat. De 46-voudig international speelde eerder in clubverband voor RBC, Nottingham Forest, Celtic, Vitesse en Benfica.