Nieuwe Nokia is alles behalve een telefoon

Mensen willen met één toestel bellen en foto's maken en aantekeningen opschrijven. Een toename van elektronische toeters en bellen is het resultaat. Een nieuwe Nokia doorbreekt de trend.

'Smartphones', mobiele telefoons met e-mail- en internetfaciliteiten, lijken steeds meer op een elektronische agenda. En de fabrikanten van deze agenda's, de personal digital assistent (pda), rusten de toestellen steeds vaker uit met de mogelijkheid om te bellen. De consument heeft blijkbaar behoefte om buiten of onderweg te kunnen bellen, internetten en e-mailen. De Nokia 770 Internet Tablet is een wat vreemde eend in deze bijt.

Met dit nieuwe Nokia-toestel kan niet getelefoneerd worden. Wel is het bijzonder fraai vormgeven. Het apparaat, dat 230 gram weegt, is mooi afgewerkt en ziet er degelijk uit. Het is wel wat zwaarder dan de gemiddelde pda, maar door zijn formaat van 141x79x19 millimeter net iets gemakkelijker in de binnenzak te steken.

De Nokia 770 voorziet in de behoefte om onderweg te kunnen internetten en e-mailen. Extra zijn een internetradio, mediaplayers voor audio en video, een pocket document format viewer, een rekenmachine en een wereldklok.

Toegang tot het web en e-mail is mogelijk met verschillende draadloze verbindingen. Wifi werkt het best omdat er geen aparte telefoon voor nodig is en er weinig voor ingesteld hoeft te worden. Bovendien is een wifi-verbinding kosteloos. Daarbij komen steeds meer draadloze netwerken beschikbaar.

Surfen over internet was met de eerste generaties pda's geen pretje. Niet alleen door de trage verbinding, maar ook door het formaat van het schermpje en de geringe resolutie. Bij de Nokia 770 is het bekijken van internetpagina's en het scrollen door websites veel aangenamer. Het display heeft een resolutie van 800x480 en op het touchscreen kunnen maximaal 65.536 kleuren worden weergegeven.

In- en uitzoomen is mogelijk met een toets aan de bovenkant van het toestel.

Met het oog op de adviesprijs van de Nokia 770 Internet Tablet, die rond de 350 euro ligt, zou je je als potentiële gebruiker vooral moeten afvragen of je voor die prijs niet meer mogelijkheden wil.

Wie bijvoorbeeld een HP iPAQ rx1950 Pocket PC of een Palm TX aanschaft, is hetzelfde bedrag kwijt, maar heeft wel een pda met respectievelijk Microsoft Windows Mobile 5.0 en het Palm-besturingssysteem. Daarmee worden meer applicaties geboden. Ook zijn de gegevens die op de pda worden verwerkt te synchroniseren met Outlook op een notebook of desktop pc. Met de Nokia 770 is dat niet mogelijk.

    • Laurens van Aggelen