Nicolaï: CDA-fractie zeer voorbarig over toetreding

Staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken, VVD) vindt het 'onbegrijpelijk en zeer voorbarig' dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer zich tegen toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie heeft gekeerd. Volgens Nicolaï moet het CDA 'niet de verdenking op zich laden met twee maten te meten'.

Nicolaï, die zijn uitspraken vanmorgen op de radio deed, zei dat het CDA 'moet oppassen dat het na het 'nee' en voorafgaand aan allerlei verkiezingen ineens tegen toetreding is'. Hij doelt daarmee op het nee van de Nederlandse bevolking vorig jaar juni bij het referendum over de Europese Grondwet en op de komende campagnes voor in eerste instantie de raadsverkiezingen van dinsdag 7 maart.

Afgelopen zaterdag maakte de CDA-fractie bekend op 1 februari tegen het verdrag tot toetreding van Roemenië en Bulgarije te stemmen. Kamerlid Jan Jacob van Dijk had dat geadviseerd na een bezoek aan Roemenië. Hij vindt dat de Roemenen onvoldoende hervormingen hebben doorgevoerd om klaar te zijn voor de Unie. Er is nog te veel corruptie en het is er nog slecht gesteld met de godsdienstvrijheid en persvrijheid, en 'het systeem is er rot', aldus Van Dijk.

Nicolaï vindt het onbegrijpelijk als het CDA 'haar verantwoordelijkheid niet wil nemen'. Nicolaï: 'Ik wil niet direct de vergelijking met D66 en Afghanistan trekken.' De D66-fractie nam enkele weken geleden ook al stelling in het debat over Nederlandse deelname aan de NAVO-missie naar Uruzgan, terwijl het debat in de Kamer pas volgende week wordt gehouden.

Nicolaï vindt ook dat Roemenië nog niet klaar is voor toetreding nu, maar wijst erop dat in het verdrag de mogelijkheid van een jaar uitstel is opgenomen, tot 1 januari 2008. 'Ik ben er niet gerust op dat Roemenië het op tijd op orde heeft, maar we kunnen daar in het voorjaar over beslissen', zei hij. Ook kunnen de huidige lidstaten extra eisen stellen aan de nieuwe toetreders, zoals ook al bij de toetreding van de tien lidstaten vorig jaar is gebeurd. 'Daar stemde de hele Kamer mee in, inclusief het CDA', aldus de staatssecretaris.

CDA'er Van Dijk nam vanmorgen afstand van de suggesties van Nicolaï als zou het CDA met het oog op de verkiezingen kritisch zijn op toetreding van Roemenië en Bulgarije: 'Die opmerkingen zijn echt buiten de orde, wij zijn al sinds maart 2004 kritisch', aldus Van Dijk.