Neoconservatief Harper wint in Canada

De Conservatieve Partij van Canada heeft gisteren de regerende Liberalen verslagen bij de parlementsverkiezingen. Stephen Harper, de leider van de Conservatieven, zal een minderheidsregering vormen die een einde maakt aan ruim twaalf jaar liberaal bewind.

De Conservatieven behaalden 124 van de 308 zetels in het Lagerhuis in Ottawa, een winst van 26 zetels, maar ruim tekort voor een absolute meerderheid van 155 zetels. De Liberalen van de huidige premier Paul Martin wonnen in 103 kiesdistricten, een verlies van 29 zetels dat aanmerkelijk meeviel ten opzichte van de vrije val die in de peilingen was voorspeld.

Het separatistische Bloc Québécois, dat alleen meedingt in de 75 kiesdistricten in het overwegend franstalige Québec, won 51 zetels, een verlies van drie. De derde nationale partij, de sociaal-democratische NDP, won 29 zetels, een forse winst ten opzichte van de 18 die de partij al had. Eén zetel werd gewonnen door een onafhankelijke kandidaat. De opkomst lag, met ruim 60 procent, iets hoger dan bij de vorige verkiezingen in Canada in 2004.

De 67-jarige Martin, die ruim twee jaar geleden zijn voorganger Jean Chrétien onttroonde als leider van de Liberale Partij en die zijn kabinet achtervolgd zag door een corruptieaffaire, legde gisteravond het leiderschap van de partij neer. Hij voorspelde 'een nieuwe kans, een nieuwe tijd' voor de Liberalen, die zich nu moeten gaan hergroeperen in de oppositiebanken.

In percentages behaalden de Conservatieven slechts een bescheiden overwinning ten opzichte van de Liberalen, met 36,3 procent van de stemmen tegenover 30,2 procent. De separatisten behaalden 42 procent van de stemmen in Québec, een achteruitgang ten opzichte van de 48 procent bij de vorige verkiezingen.

'Ons land heeft gestemd voor verandering', zei de 46-jarige Harper, die de 22ste premier van Canada zal worden. 'We gaan een andere regering vormen, we worden geen ander land. De identiteit van dit land hangt niet af van een bepaalde partij. Ik ga me toeleggen op het creëren van een sterker Canada, welvarender, veiliger en meer verenigd.'

Harper zal binnen enkele weken een minderheidsregering vormen. Coalities komen niet voor in het Canadese parlementaire systeem.

Canada: pagina 4

    • Frank Kuin