Melkert roept op tot 'ja' tegen missie

Voormalig PvdA-lijsttrekker Ad Melkert heeft vandaag een beroep gedaan op de Tweede-Kamerfractie van zijn partij, in te stemmen met het zenden van 1.200 Nederlandse militairen naar Uruzgan.

Melkert deed zijn oproep in een opiniestuk in de Volkskrant. Het is voor het eerst sinds zijn vertrek uit de Nederlandse politiek in 2002, na een verkiezingsnederlaag, dat Melkert zich direct in het partijdebat over een actuele politieke kwestie mengt. Melkert is sinds 2002 bewindvoerder bij de Wereldbank in New York en wordt binnenkort vice-president van de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties.

Volgens Melkert biedt Nederlandse deelname aan de ISAF-missie van de NAVO in Uruzgan 'een zeldzame kans een signaal van nationale vastberadenheid af te geven met werkelijke invloed op internationale stabiliteit en vertrouwen. [...] De uitkomst van het debat zal terugslaan op Nederland zelf, nu in de afgelopen jaren het zelfonderzoek naar de identiteit van de natie twijfels heeft gezaaid over de steun voor een blijvend open, internationale grondhouding', aldus Melkert.

De PvdA-fractie heeft zich tot nu toe niet duidelijk uitgelaten over haar standpunt. In een verklaring heeft de huidige PvdA-leider, Wouter Bos, onlangs de mogelijkheid van een 'ja' geopend, door aan een eventuele instemming van zijn partij voorwaarden te verbinden: stipte naleving door het kabinet van de wensen van de Kamer, de mogelijkheid van daadwerkelijke wederopbouw in Uruzgan en een rigoureuze afscherming van de ISAF-operatie van de op terroristenjacht gebaseerde operatie Enduring Freedom.

De PvdA-steun wordt door de regering gezocht, omdat coalitiepartner D66 heeft laten weten niet met de missie in te stemmen. Steun van de PvdA zou aan de kabinetsplannen brede steun in de Kamer kunnen geven.

Sommige Kamerleden van de PvdA hebben in besloten kring laten weten, twijfels te hebben. Eerder wendde ex-PvdA-minister van Buitenlandse zaken Max van der Stoel zich ook al tot de fractie met een oproep om 'ja' te zeggen. Morgenavond houdt de PvdA in Utrecht een inspraakavond waarop de partijleden zich over 'Uruzgan' kunnen uitspreken.