Marijn Simons

De jonge componist en violist Marijn Simons (1982) blijkt op deze cd met orkestmuziek een man met twee gezichten: lekker speels en swingend, maar ook dramatisch en soms tergend tranentrekkend.

Vergelijk het hyperactieve openingsdeel van zijn vioolconcert Secret Notes eens met het snotterend sentimentele 'Elegiac' uit de Eerste symfonie. Simons wisselt zo gemakkelijk van stijl en karakter dat je je soms afvraagt of hij wel weet wat hij wil.

Simons lijkt vooral ook een goede luisteraar. A Tí Te Toca is gebaseerd op Cubaanse en Mexicaanse volksmuziek. Alle conventies heeft hij feilloos door, maar in delen als Salsa en Mambo lukt het hem niet er afstand van te nemen. Het resultaat is een soort Leonard Bernstein meets Buena Vista Social Club. Secret Notes, Simons' internationale succesnummer, is het oudste en het sterkste stuk op de cd. Rusteloos swingend, vol sterke orkestrale contrasten, mooi schakelend tussen onsamenhangendheid en plotselinge concentratie.

Radio Kamer Orkest, Sinfonie Orchester Aachen en Arnhems Philharmonisch Orkest. Marijn Simons: Secret Notes. (NWC 412152)

    • Jochem Valkenburg