Knuffel uit magnetron of diepvries

We hebben twee vuilniszakken vol knuffels weggezet, zegt de vader van een meisje van zeven. Ze krijgt steeds nieuwe. Twee vuilniszakken maar? Wat weinig, vindt een moeder, net terug van een paar jaar Verenigde Staten. Met man. En een kind van ginder. De geëmigreerde knuffels namen onderin de Boeing meer vrachtruimte in beslag dan de aandenkens en het huisraad.

Beddy Bear voor magnetron
Beddy Bear voor magnetron

En denk maar niet dat ik uit zo'n overvloed een beertje opentornen mag om het met kippenvoer te vullen. Voor onderzoek.

Afblijven moet ik van de beesten, ze hebben allemaal een ziel. Geeft niet, de proef kan ook met kippenvoer in een glazen pot van de appelmoes. Gemengd graan. Twee minuten in de magnetron op de hoogste stand en dan een vleesthermometer erin. Een koortsthermometer is er niet geschikt voor. Die houdt op bij 44 graden omdat een hogere koorts niet kan. De temperatuur in het kippenvoer loopt op tot 85 graden Celsius. Goed voor schapenvlees, zegt de vleesthermometer.

De proef was er om iets over het binnenste van een nieuw beest te weten te komen. Een knuffel voor 'bij het slapen gaan, tijdens groot verdriet of kleine pijntjes', volgens een persbericht. 'Na een razendsnel bezoekje aan de magnetron biedt de knuffel warmte en geborgenheid voor uren. In bed, in de box of lekker in een hoekje van de bank.'

De beer, een hondje of een eend is gevuld met tarwe. Meer dan anderhalf pond zit erin. Het graan warmt snel op in de magnetron en geeft de warmte daarna langzaam - meer dan een uur - af aan het kind.

De graanknuffel komt van de troostindustrie (www.volatile.nl) die producten vooral in reformwinkels en natuurvoedingshuizen verkoopt. Toverkracht in geurende oliën. In de pluche dieren zit 'pure levenskracht uit de natuur die lichaam dient en geest', zegt het persbericht.

Lavendel geeft rust en troost aan gelovigen in aromatherapie en vanzelf ook aan hun kindjes. Troost is niet te meten. Alleen hoe warm het speelgoed wordt kan huishoudwetenschappelijk worden vastgesteld.

Een nieuwe vondst is de graanknuffel niet. Er zijn zakjes en pakjes rijst, bedoeld om op te warmen. Ze dienen als warme kruik. En er zijn kussens, gevuld met kersenpitten. Zo'n kussen, opgewarmd in oven of magnetron, zou helpen om spier- en gewrichtspijn te dempen. Ze zijn gevaarlijk. De kersenpitten kunnen onopgemerkt gloeiend heet worden. Wie niet goed oplet, kan zich er de blaren aan branden.

Een eend met tarwe en lavendelolie, merk Beddy Bear, moet volgens een aangenaaid labeltje twee minuten in de microwave op de hoogste stand. Een bijsluiter zegt dat een Beddy Bear op 800 Watt moet stoven. Mijn magnetron geeft 900 hoog.

Het maakt niet uit. Een vleesthermometer heeft een scherpe punt en moet tot in de kern van een stuk gebraad gestoken worden. Bij een knuffel doe je zoiets niet. Ik klem de eend stevig om de steel van de thermometer. De temperatuur loopt op tot 55 graden. Ook als het beest op een stand lager opgewarmd is blijft hij 55 graden afgeven. Het is de vraag (aan het consultatiebureau?) of dat niet te warm is voor een baby. De bijsluiter bij de knuffel zegt dat hij veilig is voor elke leeftijd maar 'ideaal voor kinderen vanaf 3 jaar'.

Belangrijker is of kinderen de knuffel open kunnen krijgen. De proef met kippenvoer toont aan dat de vulling veel heter kan worden dan 55 graden. Ik brand mijn vinger als ik hem in het gloeiende gemengde graan houd.

Maar de eend is niet toegankelijk. Kom er met mijn vinger niet in. Hij is zorgvuldig dichtgenaaid en het kost moeite om hem te mollen.

Koud maken kan ook. Na een paar uur in de diepvries (persbericht:) 'is de knuffel lekker koel en dat biedt bij koorts verlichting'. Voor ongeveer 20 euro.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk