Jonge Chinese superhelden

Iedereen kan dansen, jong en oud, arm en rijk, laat de Chinese kunstenaar Cao Fei (Guangzhou, 1978) zien in twee video's (Hip Hop, 2003/2005). Ze maken deel uit van haar expositie PRD Anti-Heroes, in Museum Het Domein in Sittard. Cao Fei voert allerlei personages ten tonele: een boef en een agent, een dame in kimono, een straatveger, sexy meiden in naveltruitjes. Allemaal dansen ze voor de camera. Straatcultuur wint het in Cao Fei's video's van de traditie: een blije nieuwe mens is geboren. De heersende cultuur is veranderd, van statig naar jeugdig, van politieke ideologie naar universele jongerencultuur. Dans en subcultuur beheersen de kunst van Cao Fei. Met elementen uit een algemene jeugdcultuur zoals hiphop, manga en videogames bouwt ze aan haar 'Nieuwe Chinese Mens'.

Cao Fei, 'Golden Fighter's Despair' Tentoonstelling: Cao Fei, PRD Anti- Heroes. T/m 26/3 in Museum Het Domein, Kapittelstraat 6, Sittard. Open di-zo 11-17u. Inl. 046-4513460, www.hetdomein.nl. Boek 30,- euro,

Cao Fei schrijft en regisseert ook theatervoorstellingen en fotografeert voor tijdschriften. Haar werk was vorig jaar te zien in de tentoonstelling Out of Sight in de Appel, Amsterdam, een groepstentoonstelling van hedendaagse Chinese kunstenaars.

Opvallend veel werk weerspiegelde daar een ontdekkingstocht naar het moderne China in een veranderende economische tijd. Het individu staat in deze recente kunstwerken centraal, in tegenstelling tot de massa. Veel Chinese kunstenaars in Out of Sight maakten dromerige kunst, over mensen die op zoek waren naar zichzelf.

In de video Cosplayers (2004) voert de kunstenaar haar Nieuwe Mens ook op. Ze laat Chinese jongeren door de natuur trekken, verkleed in kostuums die doen denken aan de outfits van superhelden uit videogames. Allengs verandert het landschap van lieflijk groen in een urbane omgeving - masculiene hoogbouw priemt de lucht in. Met hun blauwe haren en lange capes verplaatsen de kids zich door de stad. Ze bevechten elkaar met als achtergrond een skyline of worstelen zich langs een file auto's. En ze sterven. Maar aan het eind van de strijd zitten ze weer thuis aan de noedelsoep of lezen ze een krantje naast hun dikbuikige vader. In vol ornaat welteverstaan. Superheld zijn is blijkbaar een fulltime bezigheid. Het is Cao Fei's beeld van de moderne Chinese jongere die zich een vormentaal en een fantasiewereld aanmeet, een taal die losstaat van de traditie en die universeel is. Overal ter wereld zitten er jongeren achter de Playstation of Xbox.

Behalve in populaire cultuur is Cao Fei geïnteresseerd in sociologische ontwikkelingen. Zo deed ze onderzoek naar de socio-economische status van de Pearl River Delta (een gebied waar ze zelf opgroeide) en gaf dat vorm als toneelstuk in de vorm van een bizarre missverkiezing. De hyperactieve spreekstalmeester draagt een cowboyhoed en een lap bont over de schouder en stelt de vrouwen voor aan het publiek.

Elke dame representeert een bevolkingsgroep. Er zit een kapster tussen, een minnares, een traditionele vrouw en een intellectueel. Ze spreken elkaar aan op hun rol binnen de maatschappij. Zo verwijt een mededingster dat de kapster zorgt voor een economische stagnatie. Het stuk, hier te zien als een video, houdt het midden tussen een sociaal nieuwsbulletin en een parodie op westerse schoonheidswedstrijden.

De tentoonstelling is een aantrekkelijk, kleurrijk allegaartje vol tegenstellingen en annexaties van westerse of oosterse stereotypen. Cao Fei brengt een veranderende samenleving in kaart. Ze overgiet haar werk met een saus van low culture-zaken als reclame en videogames. Niets mis mee, maar de chaos aan beeld en geluid, in combinatie met een installatie vol opblaasdolfijnen en poppen verkleed als zeemonster of Darth Vader uit Star Wars, leiden tot een verstrooid beeld. Foto's aan de muur herhalen de beelden uit de video's. Ze zijn mooi, maar overbodig.

Uit de overvolle presentatie duikt opeens klein en bijna onopvallend de video Give me a kiss op. Een eenzame man met de gelukkigste glimlach ooit vertoond, staat te dansen in het park. Hij strekt zijn armen uit naar de mensen die passeren. Ze kijken hem onderzoekend aan, wenden zich af en vervolgen hun weg. Het deert de man niet, hij danst door.

Het heeft iets troostrijks, alsof hij een maatschappij op drift wil compenseren met zijn liefdevolle gebaren.

Tentoonstelling: Cao Fei, PRD Anti- Heroes. T/m 26/3 in Museum Het Domein, Kapittelstraat 6, Sittard. Open di-zo 11-17u. Inl. 046-4513460, www.hetdomein.nl. Boek 30,-

    • Machteld Leij