'Het gaat om de boodschap'

Tweevoudig olympisch kampioen Sebastian Coe haalde de Zomerspelen van 2012 naar Londen. In Den Haag legde hij gisteren uit hoe. 'Het gaat niet om het hoe, maar het waaróm.'

Sebastian Coe : 'Sport is een uitstekende sociaal werker.' Foto Reuters Chairman of the London 2012 Olympic bid Lord Sebastian Coe gives a news conference before an address by the International Olympic Committee's Evaluation Commission in London February 19, 2005.
Sebastian Coe : 'Sport is een uitstekende sociaal werker.' Foto Reuters Chairman of the London 2012 Olympic bid Lord Sebastian Coe gives a news conference before an address by the International Olympic Committee's Evaluation Commission in London February 19, 2005. REUTERS

Stervoetballer David Beckham had als sportambassadeur goed werk verricht. Het charme-offensief van premier Tony Blair werd door menig IOC-lid als overrompelend ervaren. En ook de publieke steunbetuiging van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela was een mooie opsteker. Maar volgens de Britten is er maar één man die de Olympische Spelen van 2012 naar Londen 'haalde': The Right Honourable Sebastian Coe.

Gisteren schoof de voormalige Britse topatleet (49) aan bij een vip-diner van het technologieconcern Siemens in Den Haag. Afgaande op de bewonderende blikken van disgenoten, heeft hij een welhaast goddelijke status bereikt. Politici en directievoorzitters werden kleine jongens als ze Coe - die na de overwinning van Londen op Parijs tot voorzitter van het organisatiecomité werd benoemd - de hand mochten schudden. De tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter bleef er nuchter onder. 'Gaat u door met in sport te investeren', raadde hij zijn toehoorders in een vlammend betoog aan. 'Sport is een uitstekende sociaal werker.'

Zes vragen aan de man die afgelopen zomer de Spelen naar Engeland haalde.

Wat is het geheim achter het bod van Londen?

'Er is niet één ding dat een campagne tot een succes maakt. Net zomin als er een ding is dat een campagne doet mislukken. De weg naar Londen begon twee jaar voordat wij de overwinning boekten. En in die twee jaar zijn wij gaan begrijpen waar het bij een campagne voor de Olympische Spelen om draait. Het draait niet om meer toeristen of een beter spoorwegennet. Dat zijn zaken die als een gegeven worden beschouwd. Nee, het gaat om de boodschap die je uitdraagt. En onze boodschap was duidelijk: jongeren horen te sporten. Zoals een IOC-lid het na afloop van onze presentatie verwoordde: 'Ik bezoek deze gelegenheden al vijfendertig jaar. Maar het is de eerste keer dat ik iemand over sport hoor praten'.

Bij iedere campagne kun je jezelf twee vragen stellen: 'hoe gaan we het doen' en 'waarom doen we het'. De meeste mensen maken die tweede vraag ondergeschikt aan de eerste. Als we nu maar eerst weten hoe we het vliegveld van Londen met de binnenstad gaan verbinden, dan komt het goed. Ook wij hebben ons aanvankelijk op het 'hoe' blindgestaard. Pas nadat wij ons zijn gaan afvragen waarom de spelen naar Londen moesten komen, volgde een doorbraak. Als politicus (Coe is lid van de Conservatieven in het Britse Hogerhuis, red.) begrijp ik als de beste dat mensen op mensen stemmen. Niet op zaken. Halverwege de campagne begonnen IOC-leden zich af te vragen: wil ik de komende zeven jaar met deze man of vrouw samenwerken?'

Madrid was volgens u een minder geduchte concurrent dan menigeen vermoedde. Waarom?

'Dat maak ik op uit gesprekken met leden van het Internationaal Olympisch Comité. De reden waarom Madrid de finale niet haalde, is dat een aantal leden van wie werd verwacht dat ze voor Madrid zouden stemmen, naar Londen overstapte. Deels omdat zij ervan uitgingen dat de finale zou gaan tussen Londen en Parijs. Ze riskeerden daarmee dat Madrid afviel, maar deden het tóch. Dat zegt mij genoeg.'

Wat voor profijt heeft een land bij het organiseren van de Olympische Spelen?

'Het doet iets met het esprit de corps van een land dat zijn kunnen mag demonstreren op een internationaal podium. En dat niet alleen. Met de Spelen laat je ook iets na voor de komende generaties. Oost-Londen (waar veel van de activiteiten zijn gepland, red.) is een van de armste buurten van Engeland. Veertig procent van de jonge mannen heeft er geen baan. De Spelen kunnen daar veel aan veranderen.'

Verwacht u dat de Olympische Spelen in de toekomst vaker buiten Europa zullen worden gehouden nu er stemmen opgaan om andere delen van de wereld meer bij de organisatie te betrekken?

'De olympische beweging is er van doordrongen geraakt dat zij een dialoog met Zuid-Amerika en Afrika moet aangaan. Een organisatie mag zich niet 'mondiaal' noemen als zij gerund wordt door vijftien steden. Of dat tot andere keuzes zal leiden? Op termijn: ja. Het WK voetbal van 2010 is aan Zuid-Afrika toegewezen. De Pan-Amerikaanse Spelen van 2007 gingen naar Rio de Janeiro. Toegegeven, die toernooien halen het niet - qua organisatie - bij de Olympische Spelen. Maar het is een begin, nietwaar?'

Sinds het omkoopschandaal rond de toewijzing van de Winterspelen aan Salt Lake City mogen delegaties geen direct contact meer hebben met IOC-leden. Was dat een grote hindernis?

Lacht: 'In de maanden voor de finale heb ik zo'n 200.000 mijl gevlogen. Maar direct contact met IOC-leden heb ik niet gehad. Veel leden kennen mij vanwege mijn sportieve prestaties. En een aantal reken ik tot mijn vrienden. Of dat een voordeel was, valt te betwisten. Een auto verkoop je minder gemakkelijk aan een goede bekende dan aan een vreemde.'

Een dag na 'Londen' werd de stad getroffen door een terroristische aanslag. Veiligheid is ongetwijfeld een topprioriteit voor u.

'Zonder meer. Londen is een groot doelwit en dat moeten we accepteren. Maar zijn Madrid, Moskou en New York dat ook niet? Het voordeel van Londen is dat de stad veel ervaring heeft met veiligheidskwesties. En de beschikking heeft over een uitstekende inlichtingendienst. Eigenlijk heb je maar twee opties: de stad dichtmetselen en risico's vermijden, of zeggen: dit is de realiteit en laten we er alles aan doen onszelf te beschermen. Ik ben blij dat wij voor het laatste kiezen.'

    • Danielle Pinedo