Hersentumor niet ontstaan door mobiele telefoon

Rotterdam, 24 jan. Britse hersentumorpatiënten hebben hun ziekte niet van hun mobiele telefoon. Dat is de uitkomst van epidemiologisch onderzoek onder 28,4 miljoen Britten. 966 van hen, die tussen december 2000 en februari 2004 glioma (de meest voorkomende hersentumor) kregen, deden mee aan het onderzoek. Hun risicofactoren werden vergeleken met 1.716 leeftijd- en geslachtsgenoten zonder hersentumor. Wie aangaf mobiel te hebben gebeld, werd uitgebreid gevraagd naar belgedrag. Niet, weinig of veel mobiel bellen bepaalt niet of iemand een hersentumor krijgt, stelden de onderzoekers vast. Maar de hersentumorpatiënten bleken wel veel vaker hun tumor te hebben aan de kant van het hoofd waar ze de mobiele telefoon tegenaan zeiden te houden, en dus veel minder vaak aan de tegenoverliggende zijde. Dat heet in onderzoekstermen recall bias: patiënten aan wie na het ontstaan van de ziekte vragenlijsten worden voorgelegd, hebben de neiging om het ontstaan van hun ziekte ergens aan toe te schrijven. In dit geval aan de mobieltjes. Door controle van links- en rechtshandigheid hebben de onderzoekers dat eenzijdig verhoogde en anderzijdig verlaagde risico weggeredeneerd.