Een kapitalist met wel heel veel durf

Tijden veranderen, argumenten blijven soms precies hetzelfde. Een 'omvangrijke investeringsstrategie', 'versnelde groei' en 'internationale expansie' zijn de eerst genoemde redenen waarom de directie van McGregor het modehuis van de beurs wil halen, aldus het gisteren verspreide persbericht. Op 21 april 1999, verspreidde het bedrijf uit Driebergen ook een persbericht. Daarin noemde dezelfde directie de 'financiering van toekomstige groei' de voornaamste redenen om juist naar de beurs te gaan.

Die zes jaar geleden voorgenomen groei is gelukt. Bijna alles verdrievoudigde: het aantal eigen winkels (van 26 tot 77); het aantal werknemers (tot 309); de omzet (tot bijna 86 miljoen) en de netto winst (tot 4,6 miljoen euro). De groei weerspiegelde zich pas vanaf 2004 in het aandeel. Sindsdien ontsteeg die de introductiekoers van 11,25 euro, en klom in rap tempo richting de 30 euro. In termen van beurswaarde: die was bij de beursintroductie een kleine 40 miljoen euro, nu 129 miljoen.

En toch wil het management het bedrijf van de beurs kopen, omdat 'beleggers voornamelijk geïnteresseerd zijn in fondsen met een grote marktkapitalisatie'. Zij worden bedankt.

Om nog een reden is de aangekondigde management buy out opmerkelijk. De twee directeuren, Jeroen Schothorst en Ben Kolff, worden in hun bod van 31 euro per aandeel gesteund door Marcel Boekhoorn. Deze goedlachse investeerder, landelijk bekend sinds hij vorig najaar telecombedrijf Telfort voor een miljard aan KPN verkocht, kwam vrijdag minder prettig in het nieuws. Hij trok zich terug als majeure donateur van voetbalclub NEC na bedreigingen van supporters.

Terugdeinzen doet de Nijmegenaar niet voor justitie, getuige zijn keuze voor zakenpartners. Jeroen Schothorst wordt sinds juni vorig jaar strafrechtelijk vervolgd door justitie. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen McGregor. Vanaf de beursgang zou hij buiten het zicht van beleggers met investeringsmaatschappij 'Waardevol' de koers van McGregor hebben gesteund. De vervolging heeft voor hem noch voor de twee mede-bieders Kolff en Boekhoorn 'invloed' gehad op het voorgenomen bod, aldus het persbericht van gisteren. Zij zien de rechtszaak, in juni, kennelijk met vertrouwen tegemoet.

Een dergelijk vertrouwen moet Boekhoorn hebben in de strafzaak die begin maart op de kalender staat. Dan verschijnt oud-Aholdtopman Cees van der Hoeven voor het hekje voor zijn rol in het wereldwijde boekhoudschandaal. Van der Hoeven is sinds oktober 2003 als adviseur in dienst bij Boekhoorn.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen