Dissident, held en verdachte

Bijna vijf jaar geleden werd de Chinese dissident Gao Zhan als held onthaald in de Verenigde Staten, maar nu dreigt de onderzoekster aan de American University te worden teruggestuurd naar China.

De zaak van Gao haalde de internationale pers in februari 2001. Op bezoek in China werd zij gearresteerd op verdenking van spionage voor Taiwan. Dit leidde tot zware diplomatieke druk van de VS. President Bush bemoeide zich persoonlijk met de zaak en vroeg de toenmalig Chinese president Jiang Zemin om Gao vrij te laten.

Bush had succes. Gao keerde terug naar de VS, waar ze haar beroemdheid gebruikte om zich kritisch uit te laten over de Chinese regering.

Maar nu vecht Gao tegen pogingen van het Amerikaanse ministerie van Nationale Veiligheid om haar terug te sturen naar China. Maandag begon een immigratieverhoor om te bepalen of Gao een gevaar is voor de binnenlandse veiligheid.

In 2003 gaf Gao al toe dat ze Amerikaanse militaire computertechnologie ter waarde van ruim een miljoen dollar aan China had geleverd. Het kwam toen tot een schikking: zeven maanden cel en acht maanden in een reclasseringscentrum.

Maar volgens een advocaat van het ministerie van Nationale Veiligheid ging Gao na haar veroordeling gewoon door met haar 'exportbedrijf'. De rechter vergeleek haar met een drugsdealer die zegt dat hij zijn leven heeft gebeterd, maar ondertussen gewoon blijft dealen. Als de rechter bepaalt dat Gao een gevaar is voor de binnenlandse veiligheid, wordt ze vrijwel zeker het land uitgezet.