Concert op schoot, of oor aangenaaid?

Muziek luisteren doe je op de stereo-installatie of op je Ipod. Maar op je laptop kan het nu ook.

USB speaker op laptop-scherm Foto Jonathan Vos Trust heeft speciaal boxjes gemaakt voor op je Laptop te klemmen. Door Jonathan Vos Vos, Jonathan

Steeds meer mensen verruilen thuis de ouderwetse desktop voor een laptop. Eén pc voor thuis en onderweg. Voor wie op de computer muziek wil beluisteren is thuis de Trust usb-laptopluidspreker bij uitstek geschikt, voor onderweg is een discrete mp3-speler geschikter. Tenzij het natuurlijk juist de bedoeling is de laptop als gettoblaster in te zetten, of wanneer de schootcomputer in de hotelkamer van de zakenreiziger ook als audiostation dienst moet doen.

Muziek luisteren op de computer - het is een categorie op zich. Voor in de huiskamer zijn er gewone luidsprekers, voor achter de huiscomputer ligt het gebruik van een koptelefoon voor de hand; zeker als je beroepsluisteraar bent, is dat wel zo aardig voor de huisgenoten. Maar er is een tussenvorm denkbaar. Muziek beluisteren op de computer, via luidsprekerboxjes. De pc wordt zo een soort dependance van de echte stereo-installatie, met als voordeel dat je gedownloade muziek ook zonder speciaal extra snoeren of Ipod-dockingstation toch gewoon door de studeerkamer kan laten schallen.

Computeraccessoirefabrikant Trust bracht in die categorie al verscheidene gelikt ogende speakerboxjes uit in alle soorten en maten. Nieuw is nu de usb-speakerset SP-2930p (29,95 euro); een banaangroot, plat ovaal vormgegeven speakertje dat je met één simpel handgebaar aan de laptop (of desktop met flatscreen) kunt clippen. Daardoor wordt het geluidsvermogen van de laptop vergroot zonder dat er aan elektra hoeft te worden gedacht; het speakertje wordt aangesloten op de usb-uitgang van de computer.

De vraag is: voegt het iets toe? We proberen het speakertje thuis uit met cd's in verschillende muzikale genres. Wagner is nu eenmaal geen Sarah Vaughan.

Het normale geluid van de vorig jaar verworven laptop (een Sony VAIO VGN 9317 m) is in principe zeker niet slecht. En de toevallig in de laptop aanwezige cd - de 'grootste hits' van het schlagerfenomeen Iwan Rebroff - eist met zijn dreunende kozakkenkoren en pompende taiga-nostalgie ook niet bepaald de grootste audiofiele verfijning. Maar zonder het speakertje klinkt Rebroffs vierenhalf octaaf omspannende schlagerstem zo blikkerig dat je er nooit vrijwillig naar zou luisteren. Mét het speakertje wint het geluid iets aan diepte en veel aan bas. Het resultaat is nog steeds geen toonbeeld van hifi-plezier - leve de ouderwetse, houten luidspreker wat dat betreft - maar bij het strijken in de studeerkamer voldoet het.

De kracht van het in Rebroff gebleken basgeluid bepaalt meteen de volgende test-cd. Hoe houdt het boxje zich tijdens de Walkürenritt uit Wagners Die Walküre (Wiener Phil. o.l.v. Solti, 1966)? Het koper schettert dapper, de violen draven extatisch, maar het geluid blijft jammerlijk indirect. Wel heel aardig klinken de stemmen, en in Joan Sutherlands Waldvogel (uit Siegfried) hoor je zelfs de scenische ruimtelijkheid die de studio-opname heeft willen suggereren.

Verder met de stemmen, Verdi. Het Dies Irae uit zijn Requiem (Berliner, Abbado, 2001) klinkt eerder koekblikkerig dan apocalyptisch, maar in het Liber scriptus schalt de stem van mezzo Daniela Barcellona net zo indrukwekkend als in de concertzaal. Kleiner weliswaar, maar je hoort er wel dezelfde klokkende kwaliteit in terug die live frappeerde. Datzelfde vocale pluseffect treedt ook op bij de jazz-cd's. Sarah Vaughan, Billie Holiday - hun stemmen komen helder door - zodanig zelfs dat de volumeknop iets terug moet om de oren te ontzien. Ook de combo's (piano, drums, bas) komen redelijk door. Opmerkelijk veel beter dan de orkesten, in elk geval.

Het Trust-speakertje kan een uitkomst zijn voor groot behuisden zonder passie voor geluid, maar doet na een uur testen toch diep verlangen naar een groot, ruimtelijk geluid.

Trust usb Speaker Set. Item nr. 14660, geschikt voor Windows.

    • Mischa Spel