Compromis Koeweit over nieuwe emir

In het oliestaatje Koeweit is vanochtend een crisis bezworen rond de opvolging van de onlangs overleden emir, sjeik Jaber al-Ahmad al-Sabah.

Volgens bronnen binnen de koninklijke familie wordt de huidige premier, sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, de nieuwe emir. Het aangekondigde, maar nog niet officieel bevestigde aantreden van sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, een halfbroer van de vorige week zondag overleden vorst, betekent dat de gisteren aangetreden opvolger, sjeik Saad al-Abdallah al-Sabah, zich alsnog zal terugtrekken.

Volgens afspraken binnen de regerende Al-Sabah-dynastie alterneert het leiderschap tussen de twee takken van het huis. Sjeik Saad al-Abdallah al-Sabah kwam daarom als eerste voor de opvolging in aanmerking. Vorige week volgde hij als kroonprins automarisch de overleden emir op. Maar de 76-jarige sjeik Saad is al jaren ernstig ziek. Het kabinet besloot afgelopen weekeinde dat hij niet meer in staat is om zijn taken als staatshoofd te verrichten en vroeg het parlement hem af te zetten.

Gisteren weigerden sjeik Saad en de koninklijke kringen rondom hem zijn aanspraak echter op te geven. Daarom zou het parlement zich op grond van de opvolgingswet moeten uitspreken over afzetting - een ongehoorde situatie in Koeweit. Het parlement zou vandaag bijeenkomen, maar volgens bronnen binnen de koninklijke familie is vanochtend dankzij bemiddeling op het laatste ogenblik een passende uitweg gevonden.

Volgens de zegslieden heeft sjeik Saad, die zijn eed nog niet had afgelegd, nu alsnog ingstemd met het aantreden van sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah. Als premier regeerde hij de afgelopen jaren de facto al over het land, omdat zowel de overleden sheik Jaber als sjeik Saad daartoe gezien hun slechte slechte gezondheid niet meer in staat waren.

'De crisis is opgelost, God zij dank', zei een lid van de familie.