Arcelor wint biedingsstrijd om Dofasco

Het Luxemburgse staalconcern Arcelor heeft de biedingsstrijd om de Canadese branchegenoot Dofasco gewonnen. Het Duitse ThyssenKrupp, dat ook in de race was, heeft zich teruggetrokken.

ThyssenKrupp vindt de prijs die Arcelor betaalt, 5,6 miljard Canadese dollar (4 miljard euro), te hoog. De Duitsers verhoogden ruim een week geleden voor de derde keer hun bod tot 5,3 miljard Canadese dollar. Hoger willen ze niet gaan.

Dofasco is na dit laatste bod op de beurs evenveel waard als het Brits-Nederlandse staalconcern Corus, dat in omzet en productie ongeveer vier keer zo groot is als Dofasco. Het Canadese bedrijf is een relatief kleine speler in de staalindustrie, maar is zeer winstgevend en heeft grote Amerikaanse autofabrikanten als klant.

De biedingsstrijd om Dofasco begon in november vorig jaar, toen Arcelor een vijandig bod van 4,5 miljard Canadese dollar uitbracht op Dofasco. Het bestuur van Dofasco wees dit bod af en bereikte met concurrent ThyssenKrupp overeenstemming over een overname voor 4,8 miljard Canadese dollar. Hierop begonnen de twee Europese staalproducenten tegen elkaar op te bieden. Met het laatste bod van Arcelor gaat het Dofasco-bestuur wel akkoord.

Arcelor en ThyssenKrupp wilden allebei met de overname van Dofasco hun positie op de Noord-Amerikaanse staalmarkt versterken. Beide concerns zijn al actief in de VS, maar hebben hun marktpositie sterk zien verzwakken sinds het Brits-Indiase Mittal Steel de Amerikaanse International Steel Group heeft overgenomen en heeft samengevoegd met zijn eigen activiteiten in de VS. Mittal is sindsdien op afstand de grootste staalproducent in de VS.

Ook in Europa is Mittal de voormalige topdrie (Arcelor, ThyssenKrupp en Corus) inmiddels in omvang voorbijgestreefd. Arcelor en ThyssenKrupp zien in Europa weinig groeimogelijkheden meer, maar daarbuiten nog wel. Zo breidde Arcelor uit in Brazilië en verwierf ThyssenKrupp belangen in China. Arcelor heeft ook geprobeerd staalbedrijven over te nemen in Turkije en Oekraïne, maar dat is mislukt. Corus speelt tot op heden buiten Europa geen rol.