Airbus: volgend jaar fabrieken in China

Airbus wil eind 2007 in China een assemblagelijn beginnen. Dat meldt het blad Flight International vandaag op basis van uitlatingen van topman Gustav Humbert. Het is de eerste maal dat een grote vliegtuigbouwer toestellen in China gaat assembleren.

Airbus tekende vorige maand al een 'Memorandum of Understanding' met de Chinese overheid over fabricage in de Volksrepubliek. Toen leek het erop dat de assemblage pas na 2010 zou beginnen, maar Airbus wil er vaart achter zetten.

Het gaat specifiek om het in elkaar zetten van de A319 en A320, twee toestellen van Airbus waar veel vraag naar is in China. Vorige maand bestelde een staatsgroep namens zes luchtvaartmaatschappijen 150 toestellen van deze vliegtuigtypes bij Airbus. Het was met een waarde van 8,14 miljard euro de grootste order ooit voor Airbus.

China is voor de grote vliegtuigbouwers de belangrijkste potentiële groeimarkt. Het land heeft de komende twee decennia naar schatting zeker 2.300 nieuwe burgertoestellen nodig om de groei in mobiliteit van zijn 1,3 miljard ingezetenen te kunnen opvangen. Zowel Airbus als zijn Amerikaanse concurrent Boeing laat al jaren in China onderdelen maken voor zijn toestellen, maar de eindassemblage had er tot nu toe niet plaats.

China overweegt ook zelf grote vliegtuigen te gaan maken. Een staatscommissie liet begin deze maand weten dat er vergevorderde plannen bestaan om na 2010 toestellen te fabriceren die vergelijkbaar zijn met de Airbus A320 en de Boeing 737, vliegtuigen met plaats voor 180 tot 200 passagiers.