7 procent hoeren hiv-besmet

In Amsterdam is 7 procent van de prostituees besmet met het hiv-virus. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek van het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit het onderzoek blijkt dat vooral transseksuelen en travestieten het virus meedragen.

Het onderzoek, gedaan onder zogeheten 'hoge-risicogroepen' is onder andere bedoeld om inzicht te krijgen in het voorkomen van de verspreiding van het virus. Voor het onderzoek werden 242 prostituees, 52 prostitueebezoekers en 650 migranten ondervraagd.

Infectie met het virus bleek vaker voor te komen onder tippelaarsters (9 procent) dan bij raamprostituees (4 procent). Van de 52 klanten die aan het onderzoek hebben meegewerkt, zei 82 procent een condoom te gebruiken, maar dit minder vaak te doen bij andere seksuele contacten. Geen van de prostituanten bleek met hiv besmet te zijn.

Ook werd een grote groep migranten onderzocht: Surinamers, Ghanezen en Antillianen. Zij vormen een risicogroep om in de landen van herkomst hiv relatief vaak voor komt. Het gevonden percentage geïnfecteerden onder de onderzochte groep was laag: 1 procent onder de Surinamers en Ghanezen en bij de Antillianen nul.