27ste op milieulijst

Nederland staat 27ste op een ranglijst van 133 landen die jaarlijks worden beoordeeld op hun milieuprestaties, zo melden The New York Times en The Guardian. Vorig jaar stond Nederland op de 40ste plaats.

De resultaten van het onderzoek naar 'duurzaamheid', de Environmental Sustainability Index, worden deze week officieel gepresenteerd tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, de jaarlijkse meeting van de top uit politiek en bedrijfsleven. Het onderzoek wordt verricht door wetenschappers van de Amerikaanse universiteiten Yale en Columbia. Er wordt gekeken naar zestien terreinen, zoals schoon water, uitstoot van broeikasgassen, duurzame visserij, afvalverwerking, natuurbescherming en biodiversiteit.

De ranglijst wordt aangevoerd door Nieuw Zeeland. Daarna volgen Zweden, Finland, Tjechië en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen dragen met geld en maatregelen significant bij aan een beter milieu, aldus de onderzoekers. Nederland wordt gevolgd door de Verenigde Staten op plaats 28. De laatste plaatsen worden ingenomen door Angola, Ethiopië, Mali, Mauretanië, Tsjaad en op de allerlaatste plaats Niger.