Wereldtitel sprint voor Joey Cheek

De Amerikaanse schaatser Joey Cheek is de nieuwe wereldkampioen sprint. De Nederlander Jan Bos werd derde. Bij de vrouwen eindigde Marianne Timmer als vierde.

In een uitverkocht stadion Thialf was de strijd om de titel van de afwezige wereldkampioen Erben Wennemars spannend. De Canadese favoriet Jeremy Wotherspoon was door een val op de eerste 500 meter al kansloos. Dimitri Dorofejev maakte tot de afsluitende 1.000 meter nog aanspraak op de titel. In een rechtstreeks duel werd de Rus verslagen door de Amerikaan.

Cheek arriveerde pas donderdag op Schiphol, maar hij had geen last van jetlag. 'Ik kan het iedereen aanraden', lachte hij na twee dagen acclimatiseren. De 26-jarige Cheek is afkomstig uit het rolschaatsen, maar rijdt al tien jaar op het ijs. 'Al dachten mijn kennissen lange tijd dat ik aan kunstschaatsen deed.'

Tot gisteren was Cheek een internationale subtopper op de langebaan. Ondanks een knieblessure won hij in 2002 op de 1.000 meter brons bij de Spelen. Vorig jaar werd hij in dezelfde plaats derde op de WK sprint. In Heerenveen trad hij in de voetsporen van zijn landgenoten en oud-wereldkampioenen Eric Heiden en Dan Jansen. 'Fantastisch om in een adem met hen te worden genoemd.'

Cheek toonde zich van de favorieten de meest ontspannen rijder. Hij nam uitvoerig de tijd voor handtekeningenjagers. Op de vraag van een tiener of hij fancards wilde weggeven, antwoordde hij: 'Die heb ik niet, want in Amerika heb ik geen fans, zo klein is de sport daar', verklaarde de man die na de Spelen zijn schaatsen verruilt voor studieboeken. Hij wil econoom worden en de wereld veranderen. Nee, ik ga niet voor het presidentschap. Je moet niet alles geloven wat op internet staat.'

Cheek hoopt in Turijn, net als Heiden in 1980 en Jansen in 1994, afscheid te nemen met olympisch goud. Hij is in de Oval Lingotto kansrijk op de twee sprintnummers, die niet langer het domein lijken van de Aziaten. De Chinezen, Koreanen en Japanners konden ogenschijnlijk slecht uit de voeten op het zware ijs van Thialf. Of ze speelden verstoppertje, zoals Bos na afloop suggereerde.

De drievoudig Nederlands kampioenen verkeert drie weken voor de Spelen in grote vorm. Bos was vooral zaterdag op dreef. Hij werd derde op de 500 meter en winnaar op de 1.000 meter. Gisteren verspeelde de wereldkampioen van 1998 zijn titelkansen door een mislukte laatste binnenbocht op de 500 meter. Door een kapotte buis - hij werd tijdens het inrijden aangereden door de Noor Even Wetten - was zijn inhaalrace op de 1.000 meter tot mislukken gedoemd. Het kromme ijzer kon door een materiaalman nog snel worden rechtgebogen, maar de concentratie was zoek. Bos werd vijfde en kwam een fractie tekort om Dorofejev van de tweede plaats in het eindklassement te stoten.

Bij de vrouwen leek Timmer na de eerste dag kansrijk voor de titel. De wereldkampioene van 2004 werd vijfde op de 500 en tweede op de 1.000 meter. Timmer stelde gisteren teleur met een achtste en een derde plaats. Ze werd in het klassement naar de vierde plaats verdrongen. De Russin Svetlana Zjoerova won, voor de Chinese Manli Wang en de Italiaanse Chiara Simionato. Annette Gerritsen werd zesde. Sanne van der Star toonde vormbehoud op de 500 meter en mag naar de Spelen.